Testa VR-glasögon eller dansa till live-orkester är något av alla aktiviteter som finns för seniorer under Botkyrkas seniorvecka. Foto: Mostphotos/Arkivbild

Botkyrkas äldre lär sig självförsvar på Seniorveckan

Upplev filmnostalgi från 50-talet på minneskafét, kom i form på utegymmen, testa VR-glasögon och lär dig självförsvar med rollator. Det står på programmet när Botkyrka kommun ägnar en vecka åt sina äldre invånare.

  • Publicerad 09:25, 19 sep 2018

Man ska känna livet spritta i kroppen

Nästa vecka är det dags för årets Seniorvecka i Botkyrka. En hel vecka där kommunens äldre invånare står i fokus.

– Som senior i Botkyrka ska man få möjlighet att få ny kunskap, känna sig kreativ och prova på olika aktiviteter. Man ska känna livet spritta i kroppen. Det ska den här veckan inspirera till, säger Carina Savborg, kultursamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Som senior räknas alla från 65 år och uppåt, en väldigt bred målgrupp där intressen och hälsa kan variera stort. Programmet har satts ihop av kommunen, äldreorganisationer och lokala föreningar.

Nu får alla över 75 år rätt till hemtjänst

VR-glasögon och självförsvar

Det blir dans till live-orkester på Hallunda Folkets hus, spännande äventyr i VR-glasögon och 3D-printing på Seniorhuset i Tumba, gyminstruktion på utegymmen och filmvisning ur SVT:s arkiv.

En av dagarna håller Brottsofferjouren en föreläsning om trygghet som avslutas med att Taekwondoföreningen håller en kurs i självförsvar.

– Här kommer man ta upp trygghet och få mer kunskap om hur rädsla inte blir ett hinder i livet. Man kommer också att  få lära sig grunder i självförsvar. Vad gör jag i en akut brottssituation? Hur kan jag använda min röst, kropp och till exempel rollator?, säger Carina Savborg.

Här får de äldre festa med hemtjänsten

Ska bota ensamhet

Ett problem för en del äldre är ensamheten. Seniorveckan bli ett startskott för den som känner sig ensam att hitta till föreningar och aktiviteter som finns i kommunen hela året.

– Om man inte har tagit del av så många aktiviteter tidigare och är nyfiken och har ett visst mått av mod så kan man komma och prova på alla olika aktiviteter. Det ska motverka ensamheten, säger Carina Savborg.

HÄR hittar du hela schemat för Seniorveckan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det här händer under Seniorveckan

Aktiviteter i urval:

Prova på-träning i Storvretsparken

Måndag 24 september 10 till 12. Gyminstruktörer från Korpen visar hur man kan anpassa sin träning på utegymmen kl 10. Promenad från utegymmet till sporthallen med Tumba GoIF och visar styrketräning 10:45. Fritidsbanken berättar om sin utlåning av fritidsutrustning.

Filmvisning och minneskafé

Måndag 24 september 11 till 13. Bläddring i böcker om 40-, 50- och 60-talet. 11.30 blir det filmvisning med pärlor från SVT:s arkiv. Plats: Nyängsvägen 3 B, Tullinge.

Testa VR-glasögon och 3D-printning

Onsdag 26 september 10 till 15. Öppet hus på Seniorhuset i Tumba. PRO Tumba ordnar samtal: Hur ska vi äldre få råd att flytta? kl 13. VD för Botkyrkabyggen Chris Österlund kommer och pratar bostadsfrågor, bland annat om trygghetsboende. Det bjuds på soppa.
Prova VR-glasögon, delta i mobilminijunta, se hur 3D-printing går till och fika med SeniorNet Botkyrka. SPF: Öppet hus med samtal om fritidssysselsättningar som semesterresor, förfriskningar erbjuds. Plats: Seniorhuset Grödingevägen 2, Tumba.

Stickkafé på Fittja bibliotek

Måndag 24 september 13 till 15. Biblioteket berättar om sina tjänster för äldre och håller i ett stick-kafé. Ta med egen stickning eller prova på. Plats: Fittjavägen 21, Fittja.

Självförsvar för seniorer

Tisdag 25 september 13 till 16. Föreläsning med Sven-Erik Alhem, åklagare och ordförande i Brottsofferjouren om trygghet. Efter föreläsningen blir det till exempel workshop i självförsvar med Taekwondoföreningen samt prata med kommun-polis, trygghetssamordnare, Brottsofferjouren Huddinge/Botkyrka och föreningen Grannstöd och grannsamverkan.
Plats: Botkyrka rackethall, Humlevägen 3, Norsborg.

Dans till orkester i Hallunda

Onsdag 26 september 13 till 16. Dans med Lars Erikssons orkester på Hallunda Folkets hus.
Lasse Amarald leder danskurs den första timmen, för de som önskar. Plats: Borgvägen 1, Hallunda Folkets hus.

Utställning om sedelbruket i Tumba

Onsdag 26 september. Kom på en visning av utställningen Riksbanken 350 år – från sedelförbud till minusränta 10 till 10:40 och 14 till 14.40. Plats: Tumba Bruksmuseum, Sven Palmes väg 2, Tumba

Dans på folkets hus i Hallunda. WS med en dansledare sen fritt dansgolv. Pardans till Lars Eriksson orkester. Dansband och gamla covers, det är ganska brett. Tror de varierar ganska friskt.

HÄR hittar du hela schemat för veckan.