FÖRSTÖRD. Efter den senaste dagarnas bränder finns inget kvar av fantasybyn. Foto: Anna Wåhleman

Botkyrkas lajvby har brunnit ner till grunden

De senaste dagarna har det brunnit fyra gånger i lajvbyn Moriaberg i Vårsta. Nu är hela byn nedbrunnen till grunden.

  • Publicerad 18:15, 10 apr 2019

Den lilla byn Moriaberg i Vinterskogens naturreservat har varit hårt härjat den senaste tiden. I vintras brann värdshuset, dasset och tre stugor ner. Och nu är resten av byn också borta. Tre stugor, smedjan och vedboden har brunnit ner till grunden de senaste dagarna.

– Det har brunnit vid fyra olika tillfällen. Det känns som om det är planerat av någon som rör sig i området, säger Annika Strömbäck, ungdomsledare i Centrumkyrkan i Tumba som arrenderar området av Botkyrka kommun och har sin scoutverksamhet där.

Kamper med alver

Byn har också använts av lajvare, som med goda minnen från närkamper med vildalver och medeltidsgillen på världshuset ville hjälpa till att bygga upp byn igen när den brann i vintras. Genom aktionsgruppen Rädda Moriaberg samlades 60 000 kronor in.

– Då fattades beslutet att vi skulle bygga upp världshuset och dasset. Men nu när hela byn är borta kommer det nya frågor. Det är kul och häftigt att det finns ett sådant engagemang men vi vill inte bygga upp något som brinner ner lika fort igen, säger Annika Strömbäck.

Osäker framtid

Om scouterna kommer kunna fortsätta att vara på platsen vet hon inte än. Nästa vecka är det påsklov och ingen scoutträff, så det ger lite utrymme att tänka.

– Vi måste säkerställa området. Man blir ju orolig när det är någon som aktivt eldar här. Det väcker ju frågor om det är en person som vill skada barn och om det kanske finns fällor gillrade.

Bränderna är polisanmälda.