Foto: Claudio Britos

Botkyrkas övervakningskameror försenade – S kritiska

Sedan länge är det beslutat att övervakningskameror ska sättas upp i norra Botkyrkas fyra centrum. Men årets valrörelse har försenat kamerorna. Det förstör för Botkyrkas arbete med att bryta gängkriminaliteten.menar Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 17:27, 3 sep 2018

På den tiden kan många unga rekryteras in i gängen

Totalt ett 50-tal kameror ska sättas upp i norra Botkyrkas centrum, något som både polis och politiker pratat om länge. På centrumfasader och kring tunnelbaneentréer är el och fästen på plats – men inga kameror syns till.

Något som fått Ebba Östlin (S) att ilskna till rejält. Enligt henne har leveransen av kamerorna nu skjutits upp flera gånger. Det första beskedet var att de skulle komma i julas, men inget hände.

– Senare fick vi höra att de åkt till Almedalen för att övervaka NMR:s (nazistiska Nordiska Motståndsrörelen reds. anm) demonstrationer där. Nu frågade vi igen och fick veta att de behövs i centrala Stockholm i valrörelsen och NMR:s ökade aktiviteter. Vi får vänta igen, jag blir faktiskt rosenrasande, säger Ebba Östlin.

Valåret försenar kamerorna

Stefan Singman på polisen i region Stockholm som ansvarar för polisens arbete med övervakningskameror beklagar att Botkyrkas kameror har dragit ut på tiden.

– Men det är inte riktigt så att det är Botkyrkas kameror som åkt till Almedalen och till city, Botkyrka kommer att få egna, däremot stämmer det att valåret och de insatser vi behöver göra i samband med det gjort att de långsiktiga prioriteringarna fått stå tillbaka. Och det är bara att beklaga, säger Stefan Singman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tomt. På Fittja centrums fasad gapar kamerafästena fortfarande tomma.

Ska störa. De så kallade trygghetskamerorna ska störa ut droghandeln från centrumen.

Det är också själva ansökningsprocessen och en ny teknisk plattform för att hantera kamerornas bildmaterial som gör att kamerorna har dragit ut på tiden. Så fort valet är över fortsätter arbetet som vanligt.

När får Botkyrka sina kameror?

– Jag kan inte säga exakt på dagen, men under hösten, efter att Södertälje har fått sina kameror. Vi följer en långsiktig plan och där är Södertälje före Botkyrka, säger Stefan Singman.

Men att kamerorna försenats är inte bra för kommunens arbete med att störa ut droghandeln och gängkriminaliteten, menar Ebba Östlin.

– På den tiden kan många unga rekryteras in i gängen.

Ska störa ut droghandeln

Enligt henne har kommunen gjort flera saker för att bryta gängkriminaliteten, som att utöka våldsförebyggande arbete på skolor och stärkt kommunens organisation. De så kallade trygghetskamerorna en del.

– En del i arbetet är att sätta upp trygghetskameror i centrumen, där boende känner sig som otryggast och störa ut droghandeln från centrumen, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android