Mikael Damberg (S), inrikesminister, Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ibrahim Baylan (S), näringsminister. Foto: Albin Tingstedt

Botkyrkas våldspreventiva center är igång

Nu är arbetet på det våldspreventiva centret i Tumba igång. Under onsdagen kom två ministrar på besök och öste beröm över Botkyrkas arbete. "Polis och kommun jobbar väldigt nära varandra", säger inrikesministern.

  • Publicerad 12:32, 24 jan 2020

Ett stenkast bort från polishuset i Tumba ligger den gamla doktorsvillan. Här har polisen, kommunen och andra vålds- och brottsbekämpande aktörer flyttat in för att kunna arbeta tillsammans. Tillsammans bildar de Botkyrkas våldspreventiva center.

Här öppnar Botkyrkas center mot våld

Under onsdagsförmiddagen samlades representanter från polisen och kommunen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att samtala om centret och dess betydelse.

– Det är spännande att se hur man jobbar systematiskt med trygghetsfrågorna i Botkyrka och att polis och kommun jobbar väldigt nära varandra. Genom centrumbildningen verkar man komma ännu närmare, säger Mikael Damberg (S).

Botkyrkaministern håller med

Ibrahim Baylan, ministern som fick sitt första möte med Sverige i norra Botkyrka, välkomnar arbetet med våldspreventiva centret utifrån egna erfarenheter.

– Jag är glad att det här inte är ett projekt, utan det här gör man kontinuerligt. Jag tror det är viktigt för jag tror inte att man någon gång kan sätta sig ned och säga att man är klar, utan man måste fortsätta jobba, säger han och fortsätter:

– Det är bra att man kraftsamlar på det här sätter. Jag är själv uppvuxen i norra Botkyrka och har sett en del förändringar som har skett. Jag tycker det är oacceptabelt att några få ska få härja på det här sättet. Vad man gör nu är att man tar itu med dem och ser till att yngre ungdomar inte ser detta som någon framtid.

Det här gör våldspreventivt center i Botkyrka:

Utveckla arbetet med familjevåld och förhindrar att personer dras in i kriminalitet.

Våldsförbyggande arbete bland barn och unga.

Utveckla det förebyggande arbetet genom forskning och metodik.