Simon Thinsz är i hallen varje dag med kompisarna Anders Löwbeer och William Kuisma. Foto: Sacharias Källdén

Bowlingen vid Gullmars nytt häng för elever

Bowlingen i Enskedehallen genomgår just nu en föryngring. Tricket: Låta elever från Värmdö gymnasium både bowla och äta lunch där.

  • Publicerad 20:00, 22 okt 2019

Bowlingen i Enskedehallen – New Bowl center – har blivit en plats där elever från Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan väljer att hänga på luncher och håltimmar. Orsaken är att eleverna sedan en dryg månad tillbaka kan äta lunch på sitt matkort i bowlingens restaurang.

– Skolan har ingen egen matsal, därför får eleverna matkort som gäller på vissa restauranger. Så jag kontaktade gymnasiet och Värmdö kommun som driver skolan och de var positiva, säger Christopher Nylén projektansvarig på New Bowl center.

Win-win

De har nyligen anställt en kock på heltid, vilket gör att de kan erbjuda mer och bättre mat än tidigare.

Det här har blivit en win-win-situation för eleverna och för bowlinghallen, som märker en tydlig ökning både i antalet luncher som serveras och i bowlingen.

– Nu spelar ungdomarna drygt 100 serier i veckan, mot cirka 30 tidigare, det är jättekul! Och det är väldigt blandat, både killar och tjejer, säger Christopher.   

Simon Forsberg och hans klasskompisar från teknikettan går och bowlar en gång i veckan, oftast fredagar då de har extra lång lunch. "Vi får bättre sammanhållning! Man skrattar med varandra när det går dåligt", säger han. Foto: Sacharias Källdén

Christopher Nylén, som jobbar för att få dit ungdomarna, och nya kocken Anna Rylander. Foto: Sacharias Källdén

Simon Thinsz, Anders Löwbeer och William Kuisma går sista året på Värmdö gymnasium och är i bowlinghallen varje dag, före eller efter skoltid eller på håltimmar, förklarar de. Oftast hinner de med en lunch också. Med sitt eget nystartade lag, Oas, deltar de i New Bowl centers egen husliga, division fem. Det som började "lite på skoj" har blivit en fullskalig fritidssyssla.  

– Vi vann nyss vår första tävling! Man spelar mot alla åldrar och det är alltid schysst stämning, man får tips och råd av de som är duktigare, säger de.

25 kr per serie

Priset för att spela är bara 25 kronor per serie för Värmdö gymnasiums elever så flera banor är upptagna av när tidningen är där. Det som lockar är kombinationen billig bowling och att kunna äta lunch på matkortet och "att det är nära", enligt ungdomarna.  

En ny lokal bowlingförening har startats i hallen, som hittills har 110 medlemmar, och Christopher Nylén hoppas kunna värva fler unga spelare under vintern. Han jobbar samtidigt för att dra igång en ungdomssektion och att de med hjälp av en app ska kunna boka sig på träningar och delta i klubbtävlingar så småningom.

Stammisarna kan göra Gullmars bowling bäst i Sverige

Oas – omgiven av seniorer – tre klasskompisar som hoppas att bowlingen håller ihop gänget även efter studenten. Foto: Sacharias Källdén