Narva boxningsklubb blev Årets idrottsförening på Eldsjälsgatan under torsdagskvällen. Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Boxningsklubb i Vasastan har fått pris

Under torsdagens eldsjälsgala fick Narva boxningsklubb ta emot pris i kategorin Årets idrottsförening.

  • Publicerad 11:22, 15 mar 2019

Det var för sex år sedan som Narva boxningsklubb på Frejgatan startade en grupp för personer över 60 år, grå pantrarna. För tre år sedan började man även med särskilda träningsgrupper för Parkinson-drabbade. Klubben har också ordnat generationsöverskridande boxning, något som StockholmDirekt har skrivit om tidigare.

Klubben var en av fyra finalister i "Årets eldsjäl", kategori Årets idrottsförening och under torsdagskvällen fick de ta emot förstapriset: 15 000 kronor och 50 000 kronor till ett specifikt projekt i sin förening.

Narva boxningsklubb kan vinna fint pris

Hans Lindahl, ordförande i klubben, lät glad när StockholmDirekt ringde upp.

– Det känns bra! Det är ju ett pris till hela klubben, så vi är 250 stycken som är glada just nu. Det är ju också lite av ett erkännande av att vi har satsat rätt. Både när det gäller äldresatsningen, men också satsningen på folk med grava neurologiska sjukdomar. Det har slagit ut väldigt väl, säger Hans Lindahl, och fortsätter:

– Neurologer, som inte brukar vara boxningens största supportrar, har börjat rekommendera sina patienter att boxas. Det säger något. Nu har fler klubbar tagit efter. Och vi kan säga att vi var först.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Vi har inte riktigt beslutat än, men med stor sannolikhet blir det en resa till Oslo. Vi ska se om vi kan träna med ett motsvarande gäng som vi har haft kontakt med tidigare. Det blir ju att man träffas på flera olika sätt och utbyter erfarenheter, inte "bara" boxas, säger Hans Lindahl.

Juryns motivering

"Vinnaren av Årets Idrottsförening har verkligen förstått sin uppgift. Idrottsrörelsen ska sträva efter att vara inkluderande och anpassad för alla. Målet är att vi alla ska kunna utöva idrott utifrån våra egna förutsättningar och ambitioner genom hela livet. Det är något som Narva Boxningsklubbständigt strävar efter. 

Att vara en del av idrotten ska aldrig vara en åldersfråga. I den här föreningen står dörren öppen för alla – och framför allt för landets seniorer. Förutom alla positiva fysiska aspekter som finns, har det skapats en gemenskap och en varm tillhörighet. Nya vänskapsband knyts, skratten är alltid nära i en lustfylld – men också delvis krävande – verksamhet”