Bra blås i Bålsta Big Band

I två år har Bålsta Big Band spelat tillsammans. Nu gör de sig redo för konsert med bland andra Lasse Åberg. Bålstabladet besökte en av repetitionerna.

  • Publicerad 14:32, 11 mar 2019

Spelglädje

Ute är det mörkt. Söndagskvällen har kommit till Bålsta. Vintern har återvänt och även om det är varmt innanför dörrarna är det en tyst, stängd skola. Korridorer som ekar av fötter mot golv. Lokalerna tycks bara vänta in måndagen då elever, lärare och annan personal återvänder. Då hörs det. En trumpetstöt här. Några pianoslingor där. Ju närmare rummet ju mer ljud. En bas, trummor, röster, glatt prat. Bålsta Big Band har samlats för en av alla repetitioner inför konserten som spelas på Fridegårdsgymnasiet den 30 mars där även Lasse Åberg sjunger ska sjunga sina egna texter till kända låtar från ”The American Songbook” och Bernt Gahn ska spela dragspel. Här är dock bara Bålsta Big Band. Det är inte så bara förresten. Lokalen är full av folk.

– Det är nästan som en liten rörelse med storband, var det förr i alla fall. Det var mycket storband som var ute och lirade. Några här var ju med i gamla Bålsta Big Band som fanns på 1990-talet inom musikskolan. Med stora elever och lite vuxna också, säger Christian Rask som har startat upp bandet tillsammans med Olle Törnqvist och Sylve Larsson.

– Vi är 17 stycken normalt, men det saknas några idag, säger han innan han måste iväg för att göra en check av mikrofonerna.

”Då blir de helt svettiga”

Anneli Algeson Rasks trumpet får vila på stolen ett tag.

– Ska du ta en bild av min oputsade trumpet, skrattar hon.

Snart är det dags att blåsa igång. Det blir lite Glenn Miller till att börja med.

– Christian är min man och så har vi en son som är med som spelar trombon, men han är inte med här idag, säger hon och fortsätter:

– Det är väldigt rolig musik. När man säger storband tänker folk jazz och då blir de helt svettiga. Men det här är melodier

Ja, hörs även även en del låtar som nog de flesta känner till. Efter det första numret får Anna Ekstedt ta micken i handen och sjunga.

– Vi försöker blanda upp med lite nyare låtar. Vi kommer att köra någon Sadelåt och något med Joe Cocker. För det är roligt att mixa, säger Anneli.

Kör buss till vardags

Jag är lite miljöförstörd. Jag har jobbat i musikskolan, men just nu kör jag buss. För jag har tagit tjänstledigt därifrån. Vi har lite olika ingångar i det här allihop”, förklarar Christian Rask ihopsättningen av bandet.

De som är på plats den här dagen tillhör en lite äldre generation, men i bandet finns en gymnasieelev ocn en 24-åring.

– Det är kul att det kan bli en crossover mellan generationer. Det här är ju inte musik som de lyssnar på vanligtvis, skrattar Christian.

Snart konsertdags

Det är inte många reptillfällen kvar, men någon stress känns inte av i rummet. Tvärtom verkar alla väldigt avslappnade.

– Det här är jätteroligt! Bålsta Big Band har en rik repertoar som passar både dans och konserter, inför just det här tillfället har vi plockat fram låtar som Lasse och Bernt önskat samt flera andra sköna låtar. Det är kul att göra något med Lasse Åberg och hans gäng, säger Christian Rask.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt