Bollhavsbråk. Det gick inte rätt till på Leos lekland den där dagen, enligt tingsrätten. Foto: Mikael Wikström

Bråk i bollhavet på Leos lekland i Täby

En pappa från Danderyd fällde ett barn från Vallentuna på Leos lekland i Täby. Nu har han dömts i tingsrätten.

  • Publicerad 14:57, 13 nov 2018

Två pojkar från Danderyd och Vallentuna kastade bollar på varandra i bollhavet på Leos lekland i Täby, när leken urartade. En pojke från Vallentuna tog en pojke från Danderyd om halsen och drog ner honom på golvet. Då kom Danderydspappan och drog ner Vallentunapojken på golvet.

Enligt vad pojken från Vallentuna sagt i förhör höll Danderydspappan honom om käken, klämde honom på sidorna av ansiktet och tryckte ner honom mot marken. Han fick också en nagel i halsen. ”Det kändes som att pappan skulle krossa hans käke”, säger pojken enligt domen.

Pojkarna från Vallentuna ansågs vara trovärdiga, men ytterligare bevisning krävdes. Det fanns fotografier som visade skavsår, blåmärke och rodnad. De handlingarna gav ytterligare stöd åt åklagaren.

En anställd på leklandet kunde tydligt se att Vallentunapojken var röd om halsen, enligt vad han säger i domen. Vallentunapojkens mamma letade upp Danderydspappan, som sa att han gjort med Vallentunapojken vad denne gjort med Danderydspojken.

Enligt Danderydspappan var den andra pojken längre än den egna sonen, och han hade strypgrepp på sonen. Danderydspappan hade händerna på axlarna på Vallentunapojken.

Men tingsrätten går på åklagarens linje. Genom att bruka sådant våld mot Vallentunapojken måste Danderydspappan också ha förstått att Vallentunapojken skulle kunna drabbas av de aktuella skadorna. Danderydspappan ”har därmed haft uppsåt till gärningen”, står att läsa i domen.

Även om det var så att Vallentunapojken brukat våld mot Danderydspojken (vilket inte tydligt framgår av utredningen) är det så att den sorts våld som Danderydspappan brukat ”gått klart över vad som var försvarligt i den aktuella situationen”.

Danderydspappan döms av Attunda tingsrätt till misshandel av normalgraden. Domen blir villkorlig frigivning och 50 timmars samhällstjänst. Sammanlagt ska Vallentunapojken få skadestånd om 5 938 kronor.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Täbys simhopp sätter siktet på en SM-medalj

Nyheter ”Täby sim har väldigt många kvinnliga stjärnor” Hon har haft Täby simhall som ett andra hem sedan barnsben. Nu blickar Täbytjejen Cornelia Jerresand, 18, mot målet att kamma hem en SM-medalj.tisdag 18/12 13:13

Återvinningen förbereder för högtryck

Nyheter Extra tömning och städning planeras i julhelgen Julhelgerna innebär högt tryck på återvinningsstationerna. I Vallentuna lovas det extra tömning och städning för att förhindra skräpkaos.tisdag 18/12 11:42