Sara Heelge-Vikmång (S) i talarstolen. Bilden är från ett tidigare kommunfullmäktigemöte. Foto: Jonas Grönvik

Bråk om småpengar när budgeten klubbades

SD ville satsa pengar som inte finns. Vänsterpartiet ville höja skatten. Socialdemokraterna ville satsa några miljoner extra. Den borgerliga koalitionen anklagade oppositionen för slarv med ekonomin. Allt var som vanligt på Huddinges årliga budgetdebatt.

  • Publicerad 16:36, 13 jun 2018

Den årliga budgetdebatten i Huddinges kommunfullmäktige inleddes direkt med att oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet började svinga mot den moderatledda koalitionen med slagord som ”underfinansiering av välfärden” och ”svältkur”.

Koalitionen kontrade, såklart, med att oppositionen är slarviga med ekonomin:

– Varenda krona ni satsar tas från välfärden i framtiden. Skulle ni mena allvar med era satsningar skulle en rejäl skattehöjning krävas, sade Daniel Dronjak (M) bitskt till Sara Heelge Vikmång (S).

Den visan har vi hört förr. De rödgröna partierna vill satsa mer nu, för att slippa behöva betala för en underfinansiering av välfärden i framtiden. De borgerliga koalitionspartierna menar att man måste spara nu för att ha råd med en bra välfärd även i framtiden.

Men den som räknar på det inser att de bråkar om knappt en procent av kommunens budget: Den klubbade budgeten är på totalt 6 miljarder kronor. I den budget som klubbades var det ungefär 50 miljoner som politikerna hade att fördela i enlighet med deras politiska prioriteringar. Alltså ungefär 0,8 procent av den totala budgeten.

Det förslaget drog de tillbaka efter att flera av deras motståndare skrockat över att de ”budgeterat med monopolpengar”.

S, V och MP hade mer pengar att satsa eftersom de inte håller på överskottsmålet på 2 procent som den styrande koalitionen gör.

Sverigedemokraterna försökte räkna in ett antal miljoner extra med pengar som de hoppades få av staten om SD vinner valet. Det förslaget drog de tillbaka efter att flera av deras motståndare skrockat över att de ”budgeterat med monopolpengar”.

SD vill chocksänka skatten:

Skattesatsen ligger kvar på 19,87 öre per skattekrona i Huddinge. Koalitionen vill dock på sikt sänka den. Vänsterpartiet var det enda partiet som ville höja skatten till 19,97. SD har som målsättning att på sikt sänka skatten till Stockholms stads nivå, 17,9.

Där protesterade till och med Liberalernas Malin Danielsson: ”Det innebär en ganska drastisk nedskärning i våra verksamheter”.

Debattens snackis:

Vänsterpartiet twittrade ut en smygfotad bild av Daniel Dronjak som minglar med SD:s Arnold Boström: ”Nästa koalition? En röst på Moderaterna kan betyda lite vad som helst...”

Moderaternas politiska sekreterare Hampus Holmgren var inte sen med att kontra med en bild då han minglar med KD:s dito: ”Vi var nervösa över att @V_Huddinge skulle smygfota oss så vi tog en selfie istället.”

Frågan som enar partierna:

Barn och unga är vinnarna i årets budget. Och det är alla partier överens om och tävlar om att ge mest till förskolenämnden och grundskolenämnden. Koalitionen stoltserar med en ”historisk satsning”. Oppositionspartierna tycker dock att koalitionen har vaknat för sent.

– Om man nu vill säkra verksamheterna framöver går det inte att systematiskt underfinansiera den och enbart under valår göra historiska satsningar, sade Nujin Alacabek.

Hårdaste konflikten:

Den hårdaste striden var den om verklighetsuppfattningen. Medan oppositionspartierna målade upp en bild av ett Huddinge med en välfärd i kris – ”underfinansierad” och ”svältfödd” – målade koalitionen en bild av ett flerfaldigt prisat Huddinge med stark ekonomisk tillväxt.

– Vi måste bo i två helt olika Huddinge, konstaterade till slut Nujin Alacabek (V), i en replik till Daniel Dronjak.