DAGEN EFTER. På måndagen var stora delar av skolan avspärrad efter branden som bröt ut på söndagskvällen. Foto: Charlotte Arwedsson

Brand i Grimstaskolan misstänks vara anlagd

I söndags kväll eldhärjades Grimstaskolan i Upplands Väsby. Branden, som bröt ut på taket till skolans huvudbyggnad, misstänks vara anlagd. På onsdagen kunde de 450 eleverna gå tillbaka till skolan, med något anpassad undervisning.

  • Publicerad 16:32, 27 mar 2019

Lärarna har varit fantastiska och hittat lösningar.

SKOLCHEF. Kristina Dhenstrand. Foto: Upplands Väsby kommun

Det var strax efter 18.30 på söndagskvällen som ett automatlarm gick till räddningstjänsten om brand på Grimstaskolan i Upplands Väsby. Enheter från fyra stationer ryckte ut, med sammanlagt 30–35 brandmän, och kunde konstatera att det brann i taket på huvudbyggnaden. Branden bekämpades effektivt och kunde begränsas till byggnadens tak. Vid klockan 22 ansågs branden släckt.

Dagen efter branden var ett stort område kring skolan avspärrat.

– På måndagen hade vi en grupp som tog hand om eleverna som behövde stöd på Runby skola, säger Kristina Dhenstrand, skolchef i Upplands Väsby kommun.

Kunde gå tillbaka till skolan på onsdagen

Kommunen började direkt att titta på alternativa lokaler, men det blev aldrig aktuellt. Från och med onsdagen kunde eleverna börja gå tillbaka till sin skola igen.

– Det blir undervisning med hjälp av digitala verktyg som underlättar. Eleverna har tillgång till läromedel i sina datorer och kan på det sättet arbeta mer på distans med lärarstöd. Samling kommer att ske med jämna mellanrum. Lärarna har varit fantastiska och hittat lösningar, säger Kristina Dhenstrand.

Dessförinnan hörde många av sig och erbjöd hjälp.

– Alla övriga skolor i kommunen har hört av sig och frågat om de kan hjälpa till. Även om det som har hänt är tråkigt känns det tryggt att vi har rutiner som fungerar vid sådana här händelser, säger Kristina Dhenstrand.

Förundersökning om mordbrand

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

Så sent som onsdagen före takbranden fick hela Grimstaskolan (F–9) utrymmas. Orsaken var en brand på en toalett, vilken en av skolans lärare rådigt nog snabbt släckte.

Grimstaskolan utrymd efter anlagd brand på toalett

Grimstaskolan

Grimstaskolan är en kommunal skola i Bollstanäs, Upplands Väsby, med profilverksamhet för elever i årskurserna 6-9.
Profilerna är främst musik och idrott.
Eleverna i årskurs 7-9 har egen dator och skolan använder digitala läromedel.
Rektor: Martin Uusijärvi.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt