Brand i nedlagd skola i södra Stockholm

Det råder kraftig rökutveckling från en nedlagd skola i Bagarmossen. Polis och brandkår på plats.

  • Publicerad 13:41, 6 mar 2020

Det har brunnit i den nedlagda skolan Bergholmsskolan i Bagarmossen. Räddningstjänsten fick larmet klockan 12.16 under fredagen.

På plats finns brandkåren, polisen och ambulans.

– Vi har hittat en brandhärd som nu är släckt och vi genomsöker byggnaden. Det är troligt att branden är anlagd, säger Max Tollqvist, yttre befäl vid Storstockholms brandförsvar.

"Vi ska ta reda på det"

Polisen på plats vet än så länge inte om ett brott ligger bakom branden.

– Än så länge vet vi inte, men vi ska ta reda på det, säger Sofia Arnström, polisassistent.

Rivningskåk. Bergholmsskolan står igenbommad i väntan på rivning. Foto: Sacharias Källdén

Enligt Max Tollqvist har man inte hittat någon skadad person i samband med branden.

Nu väntar arbetet med att ventilera byggnaden.

Ska rivas

Under våren är tanken att den gamla skolan ska rivas för att ersättas av nya bostadskvarter med totalt 620 bostäder, en ny grundskola, två förskolor och ett äldreboende.

Men rivningen har dragit ut på tiden och det är inte första gången som den har utsatts för skadegörelse. Medan den stått igenbommad i väntan på rivning har byggnaden utsatts för olaga intrång och försök till bränder.

– Det har varit ett tiotal bränder där under de senaste två åren, säger Jan Malmborg, 62, som bor granne med skolbyggnaden.

Problem att skolan står obevakad

Han är kritisk till att rivningen av byggnaden dragit ut på tiden. Det har den gjort på grund av att det sökts särskilt tillstånd för att riva byggnad med skyddsrum.

– En sådan grej borde man ha koll på när man startar projekteringen, att det tar tid att riva. Jag tycker att det är slarvigt.

Enligt Max Tollqvist på Storstockholms brandförsvar kan branden ha uppkommit till följd av att någon haft en "lägereld" inne i byggnaden.

–Det är ett problem när den står tom och varken underhålls eller bevakas. Då blir det ett ställe där man kan ta skydd från omgivningen, säger Max Tollqvist.

Då rivs öde skola i Bagarmossen

Jan Malmborg, boende. Foto: Sacharias Källdén