BRAND. Lägenheten på sjätte våningen brann i lördags. Foto: Claudio Britos

Brand i tiovåningshus i Fittja spreds via balkongen

I lördags brann det i ett tiovåningshus i Fittja. Det startade i en lägenhet på femte våningen och spred sig sedan till balkongerna ovan.

  • Publicerad 16:16, 6 maj 2019

Lägenheten på Värdshusvägen i Fittja som brann i lördags är fortfarande avspärrad av polisen.

– Så fort avspärrningen är släppt kommer vi gå in och se vad som ska göras. Vi har bokat en balkongkonstruktör som kommer kontrollera balkongerna ovan den drabbade lägenheten är säkra att vistas på, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Branden bröt ut i en lägenhet på femte våningen och spred sig via balkongen upp till balkongerna på sjätte och sjunde våningen. Balkongen på åttan klarade sig från brand men blev rejält sotad av röken.

Brann från balkongen

Larmet om branden kom in till brandkåren vid 14.28 på lördagen.

– När vi kom till platsen brann det kraftigt ut på balkongen och köksfönstret hade gått sönder. Vi tror att det brunnit i köket, säger Daniel Kaissidis, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Ingen blev skadad av flammorna i branden, men tre personer blev skickade till sjukhus med ambulans efter att ha andas in rök.

SKADA. Branden spreds till balkongerna ovan den brandhärjade lägenheten. Foto: Claudio Britos

Även om branden hade spridit sig till andra balkonger var lägenheterna ovan oskadda. Detta beror främst på att fasaden inte har något brännbart material och att trapphuset är brand- och röksäkert, säger Daniel Kaissidis.

– Varje våningsplan har en sluss så att lågor och rök inte kan spridas. Det finns inget öppet trapphus. Det ska extremt mycket till för att en lägenhetsbrand ska sprida sig till en annan, om det inte just sprider sig mellan balkongen till balkongerna ovanför.

Brand bröt ut på balkong i Fittja