Brandbilar på Järvafältet under tisdagsmorgonen. Storstockholms brandförsvar meddelar att det inte längre finns någon spridningsrisk. Foto: Anders Ström

Brand på Järvafältet under kontroll

Branden på Järvafältet är under kontroll. Sedan tidig tisdag morgon vattenbombas platsen med helikoptrar.

  • Publicerad 09:36, 18 jun 2019

13.30 under gårdagen fick Räddningstjänsten ett larm om en brand på Järvafältet – bara några hundra meter från Bögs gård. Senare kopplades polisen in och området, som visade sig vara ett gammalt skjutfält, spärrades av på grund av explosionsrisk.

Tidigt på tisdagsmorgonen var branden under kontroll efter släckningsarbete med två helikoptrar.

– Branden är under kontroll och det finns ingen spridningsrisk. Nu är frågan när markpersonal kan gå in på ett säkert sätt för att göra eftersläckningsarbetet, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Finns det någon tidsplan?

– Det beror helt på när vi kan gå in med markpersonal. Vi har konferens med försvaret under dagen och håller på att dividera det, säger Jarmo Carlsten.

Försvarsmakten lämnade Järvafältet 1966 då Stockholm stad köpte marken. Området har alltså sedan tidigare använts som ett övningsområde där odetonerad ammunition ännu kan finnas i marken.

Branden har härjat sedan gårdagen och täckt en total yta på ungefär 700 kvadratmeter. Ett avspärrningsområde på 800 meter på land och upp i luften inrättades under eftermiddagen på måndagen på grund av sprängrisken.

Flygförbudet släpptes efter en riskbedömning med Försvaret.

Inget ska ha sprängts i området, till följd av branden.

– Finns det ammunition i marken nu borde det redan ha smällt, säger Jarmo Carlsten.

Den för många i området med omnejd kända visningsgården Bögs gård ligger i närheten av platsen av skogsbranden. Flera har uttryckt oro för gården i och med skogsbranden, men förutom rök och lukt har gården inte varit utsatt för direkt fara.

För närvarande pågår ett sommarkollo för unga på Bögs gård:

– Problemet har varit att det blåst mycket, vilket vi varit oroliga för. Men just nu känner vi oss inte oroliga, säger Anders Ström, en av ägarna till Bögs gård, till StockholmDirekt på tisdagsmorgonen.

Explosionsrisk efter brand på Järvafältet

En av de två helikoptrarna som har vattenbombat området under tisdagsmorgonen. Foto: Anders Ström

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt