Brandbilar på Järvafältet under tisdagsmorgonen. Storstockholms brandförsvar meddelar att det inte längre finns någon spridningsrisk. Foto: Anders Ström

Brand på Järvafältet under kontroll

Branden på Järvafältet är under kontroll. Sedan tidig tisdag morgon vattenbombas platsen med helikoptrar.

  • Publicerad 09:36, 18 jun 2019

13.30 under gårdagen fick Räddningstjänsten ett larm om en brand på Järvafältet – bara några hundra meter från Bögs gård. Senare kopplades polisen in och området, som visade sig vara ett gammalt skjutfält, spärrades av på grund av explosionsrisk.

Tidigt på tisdagsmorgonen var branden under kontroll efter släckningsarbete med två helikoptrar.

– Branden är under kontroll och det finns ingen spridningsrisk. Nu är frågan när markpersonal kan gå in på ett säkert sätt för att göra eftersläckningsarbetet, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Finns det någon tidsplan?

– Det beror helt på när vi kan gå in med markpersonal. Vi har konferens med försvaret under dagen och håller på att dividera det, säger Jarmo Carlsten.

Försvarsmakten lämnade Järvafältet 1966 då Stockholm stad köpte marken. Området har alltså sedan tidigare använts som ett övningsområde där odetonerad ammunition ännu kan finnas i marken.

Branden har härjat sedan gårdagen och täckt en total yta på ungefär 700 kvadratmeter. Ett avspärrningsområde på 800 meter på land och upp i luften inrättades under eftermiddagen på måndagen på grund av sprängrisken.

Flygförbudet släpptes efter en riskbedömning med Försvaret.

Inget ska ha sprängts i området, till följd av branden.

– Finns det ammunition i marken nu borde det redan ha smällt, säger Jarmo Carlsten.

Den för många i området med omnejd kända visningsgården Bögs gård ligger i närheten av platsen av skogsbranden. Flera har uttryckt oro för gården i och med skogsbranden, men förutom rök och lukt har gården inte varit utsatt för direkt fara.

För närvarande pågår ett sommarkollo för unga på Bögs gård:

– Problemet har varit att det blåst mycket, vilket vi varit oroliga för. Men just nu känner vi oss inte oroliga, säger Anders Ström, en av ägarna till Bögs gård, till StockholmDirekt på tisdagsmorgonen.

Explosionsrisk efter brand på Järvafältet

En av de två helikoptrarna som har vattenbombat området under tisdagsmorgonen. Foto: Anders Ström

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu borrar man för Sjösportcentret

Nyheter Etapp 1 är inledd vid Norrviken Planerna för Sjösportcentret börjar ta from. Första etappen inleddes i veckan då det började borras i marken för att studera förutsättningarna för de nya byggnaderna.söndag 22/9 10:00

Edsvik konsthall har stängt portarna

Nyheter Konsthallschefen: "Vi är stolta över det vi har gjort." Klockan fyra på fredagen stängdes portarna till Edsviks konsthall. Nu börjar ett nytt kapitel för konsten i norra Stockholm, och konsthallschefen Ricardo Donoso.fredag 20/9 16:33

Här ska 2000 hyresrätter säljas

Nyheter Kommunen söker köpare Konsultföretaget Svefa har fått uppdraget att under hösten hitta en köpare till Sollentunahems hyresrätter i Rotebro. På torsdag hålls första informationsmötet med hyresgästerna.onsdag 18/9 10:26
Stockholm Direkt