LARM. Branden bröt ut i köket i ett radhus på Storskiftesvägen på söndagkvällen. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Brandchefen: Grannarna räddade liv

Grannarna räddade livet på mannen i radhuset som brann i Alby i går kväll. Det säger chefen på Södertörns brandförsvar.

  • Publicerad 14:21, 5 aug 2019

En kraftig brand bröt ut i ett radhus på Storskiftesvägen på söndagkvällen. I huset fanns en person, och när grannarna upptäckte det grep flera av dem in. När dörren var låst krossade de en fönsterruta och lyckades till slut få ut den brandskadade mannen. Nu hyllas de för sina hjälteinsatser.

– De har räddat livet på den här mannen och det ska de ha all heder för, säger Gunnar Hansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvar.

Sex av grannarna som hjälpte till med räddningen fick föras till sjukhus med rökskador, men Gunnar Hansson tycker ändå att de agerat riktigt.

– Det är viktigt att förstå sina egna begränsningar och tänka på säkerheten. Är det en person i huset från början så vill vi inte ha två, eller åtta, personer där när vi kommer fram. Men det är bättre att prova och sedan backa än att bara stå bredvid och inte göra någonting alls, säger han.

"Rädda, larma, släcka"

Brandkåren rekommenderar att man ska rädda, larma och släcka när man upptäcker en eld. Alla de tre sakerna gjorde grannarna på Storskiftesvägen.

– De försökte släcka branden med pulversläckare och vattenslang och det gav både dem och mannen i huset en bättre miljö att vara i. Det var ett väldigt rådigt ingripande och de agerade precis så som vi själva hade gjort om vi hade varit först på plats, säger Gunnar Hansson.

Södertörns brandförsvar planerar att träffa grannarna för att personligen tacka för deras insats.

Huset som brann är totalskadat av brand och rök, men branden spreds aldrig till övriga radhus i längan.