Foto: Södertörns brandförsvarsförbund/Tilda Franklin/Mostphotos

Brandchefen hyllar Södertörnsborna

Mycket ilska har riktats mot dem som har struntat i eldningsförbudet i sommar. Men desto fler har valt att inte leka med elden. Nu hyllar chefen på Södertörns brandförsvar allmänheten som med sin försiktighet och vaksamhet har hjälpt att skona Södertörn från stora skogsbränder.

  • Publicerad 13:46, 3 aug 2018

De kraftiga skogsbränderna som har härjat runt om i landet kan knappast ha undgått någon. För brandmännen inom Södertörns brandförsvarsförbund har bränderna inneburit avbrutna semestrar och många timmar övertid för att åka norrut och hjälpa till. Fortfarande har förbundet 21 brandmän utstationerade i Dalarna och Gävleborg.

Men på hemmaplan har det varit relativt lugnt. Hur kommer det sig, denna historiskt varma sommar?

– Ja, det undrar vi också. Vi har haft tur att bränderna som blossat upp ofta har varit i närheten av vägar, så vi har snabbt kunnat komma dit, omringat och slagit ner dem. Vi har lagt på mycket resurser på förhand. Vi har haft många små bränder som inte har kunnat växa sig stora eftersom vi har lagt på mycket resurser direkt för att snabbt slå ner dem säger, säger Lars-Göran Uddholm, chef på Södertörns brandförsvarsförbund, och förklarar att förbundet har lyckats behålla full bemanning på hemmaplan trots hjälpinsatsen norröver.

Men det är inte bara brandförsvaret som har hindrat bränderna från att spridas på Södertörn.

– Det kan vara så att många har varit mer försiktiga. Allmänheten har varit väldigt bra på att säga ifrån och uppmärksamma oss när andra inte sköter sig och eldat trots förbudet, säger Lars-Göran Uddholm.

"Vi måste bli bättre på att använda frivilliga"

Många privatpersoner har också velat hjälpa till med själva släckningsarbetet vid de stora bränderna. Det är en resurs som Lars-Göran Uddholm tycker att brandförsvaret borde bli bättre på att utnyttja.

– Inget land klarar av att ha beredskap för en sådan här situation. Om sådana här bränder kommer bli mer frekventa behöver vi också större resurser. Räddningstjänsten skulle till exempel kunna bli bättre på att använda sig av frivilliga. Det är klart att det är oerhört tungt och fysisk påfrestande att släcka bränder i sådan här värme, så det kan finnas medicinska skäl till att säga nej. Men det vore bra om vi kan använda oss av frivilliga i större utsträckning så att räddningstjänsten kan fokusera på det akuta skedet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.