EVAKUERING. Tolv lägenheter evakuerades i samband med branden. Redan samma dag försågs de evakuerade med tillfälliga bostäder. Foto: Frida Brooke

"Branden började på en balkong"

Branden i ett flerbostadshus i Carlslund förra torsdagen startade på en balkong, enligt polisen. Tolv lägenheter fick evakueras och brottsrubriceringen allmänfarlig vårdslöshet kvarstår.

  • Publicerad 18:00, 7 feb 2019

Vi arbetar nu så snabbt som möjligt för att fastställa vad som behöver åtgärdas i lägenheterna.

Det var vid femtiden förra torsdagsmorgonen som larmet kom om en brand på Lindhemsvägen i Carlslund. När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand i vindsutrymmet i huset. Under morgonen och förmiddagen pågick ett stort släckningsarbete som avslutades vid 12.40 på torsdagen.

– Branden började på en balkong och spred sig upp på vinden, berättar Kjell Lindgren, presstalesperson på Stockholmspolisen,

En teknisk undersökning har genomförts på platsen, men resultatet är ännu inte klart.

– Ett första förhör med flera olika personer har även hållits, men det kommer att hållas fler, säger Kjell Lindgren.

Tolv lägenheter evakuerades

Tolv lägenheter fick evakueras i samband med branden. Under dagen erbjöds de drabbade stöd via ett tillfälligt upprättat kriscenter på en förskola i området. Både personal från kommunen och representanter för Rikshem, som äger fastigheten, fanns på plats.

Redan samma dag hade alla de evakuerade fått hjälp med att hitta någonstans att bo.

– Det är försäkringsbolagen som har hjälpt till med att ordna boende för de drabbade och nu har alla någonstans att bo. Skulle det ha varit så att det inte fanns någon hemförsäkring, hade det varit Rikshem och kommunen som hade hjälpt till med ersättningsbostäder. Men det behövdes inte i det här fallet, säger Ulf Palmgren, säkerhetschef på Upplands Väsby kommun.

Det är fortsatt oklart när de som evakuerats kan flytta tillbaka till sina bostäder.

– Vi arbetar nu så snabbt som möjligt för att fastställa vad som behöver åtgärdas i lägenheterna. En vidare utredning kommer att göras i fastigheten och vi räknar med att kunna lämna närmare besked i början på nästa vecka (vecka 7, reds anm) när det gäller vad som behöver åtgärdas och när det kan vara klart, säger Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem.