Under jullovet förstördes fantasybyn när någon eldade upp den. Det enda som står kvar är den handikappramp som nyss byggts för att tillgänglighetsanpassa byn. Foto: Privat

Branden förstörde alvernas by i Botkyrka

Kamp mellan vildalver och imperiska armésoldater, gille på värdshuset och medeltida rustningstrider. Vårsta har varit bas för en av Sveriges främsta lajvbyar. Men under jullovet brann den och nu kämpar lajvare och scouter sida vid sida för att bygga upp den igen.

  • Publicerad 11:35, 17 jan 2019

Få Botkyrkabor känner till platsen, men i lajvkretsar är den känd: lajvbyn Moriaberg i Vinterskogens naturreservat. Men under jullovet förstördes fantasybyn när någon eldade upp den: ett värdshus – inspirerat av värdshuset Stegrande ponnyn i Sagan om Ringen där hobbitarna träffar Aragorn – tre småhus och ett dass brann ner till grunden.

– Det är väldigt tråkigt, den hade precis rustats upp igen, säger Jacob Östervall på Centrumkyrkan, som arrenderar marken av kommunen och har sin scoutverksamhet här.

Men när inte scouterna är här har Moriaberg alltså varit spelplats för lajv och re-enactments. Byn har fyllts av mörka intriger och slag med alver, troll och människor under Sveriges största lajv Sanctera och stått värd för re-enactments i medeltida strid.

För Jens Bergenholtz, lajvare och re-enactare, som ägnat de senaste 2,5 åren åt att rusta upp byn, var beskedet om branden särskilt tungt.

– Det var trist, vi var just klara med två och ett halvt års upprustning och handikappanpassning av byn. Vi fick besökare som kunde komma till lajven med rullstol. Nu är det enda som står kvar värdshusets handikappramp, inte en enda planka är kvar av värdshuset, säger Jens Bergenholtz.

Massiv lajv-uppslutning

Han varit på både lajv och re-enactments på Moriaberg och menar att byn är unik.

– De flesta lajvbyar ligger ute på vischan. Det är unikt att det är så nära till kollektivtrafik och en ICA-butik, många lajvare är under 18 och har inte bil. Och eftersom det är ett naturskyddsområde är skogen så tjock att man ändå inte hör bilvägen, säger Jens Bergenholtz.

Och fast beslutna om att bygga upp byn igen har Centrumkyrkan och den nystartade aktionsgruppen Rädda Moriaberg startat en insamling. Med en massiv uppslutning från lajv-communityt. På några veckor har de fått in 50 000 kronor.

– Det är fantastiskt, jag trodde inte att det skulle komma in så mycket pengar, men det visar att många verkligen bryr sig om Moriaberg, säger Jacob Östervall.

Hoppet lever

Pengarna räcker till att bygga ut värdshuset. Man ska också be kommunen om hjälp i återuppbyggnaden.

– Vi är ganska så hoppfulla om att vi kommer att lyckas. Insamlingen är öppen länge till, men vi kommer nog behöva stöd från kommunen också, säger Jens Bergenholtz.

Vilket är ditt bästa minne från Moriaberg?

– Det var när jag var på mitt första Sanctera-lajv och var soldat i den imperiska armén och hade en episk strid not några vildalver. De svingar mot mig med sina svärd och jag, ensam, tar upp min pistol (inte en riktig reds anm), skjuter dem och går därifrån.

HÄR finns mer info om insamlingen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android