Tre helikoptrar vattenbombade området. Foto: Felix Wahlström

Branden i Paradiset inte helt under kontroll

Den skogsbrand som rasar i Paradisets naturreservat är omringad men inte helt under kontroll. Två helikoptrar och bemanning från flera brandstationer jobbar fortfarande med att släcka branden.

  • Publicerad 11:16, 1 jun 2020

Under gårdagen arbetade omkring 40 brandmän med att få kontroll över branden i Paradisets och Svarsjöns naturreservat, mellan Haninge och Huddinge, där omkring 12 hektar skog ska ha brunnit. Tre helikoptrar har hjälpt till med släckningen från luften.

– Vi börjar få kontroll på branden men kan inte säkerställa att den inte sprider sig, säger Lennart Meijer, operativ chef på räddningscentralen Stockholms län.

– I och med att vindarna ska vända under dagen också, men det är det något vi tar i beaktning. Vi förstärker upp i vindriktningarna så att inte branden sprider sig.

Just nu finns två helikoptrar och bemanning från tre brandstationer på plats. I går var brandmän från fyra brandstationer involverade i släckningsarbetet.

– Vi har omringat branden men den är inte under kontroll helt och hållet, säger Lennart Meijer.

Mellan Långsjön och Svartsjön

Enligt Aftonbladet ska branden ha härjat mellan Långsjön och Svartsjön på gränsen mellan Paradisets naturreservat och Svartsjöns naturreservat.

– Merparten av branden verkar ha varit i Svartsjöns naturreservat, vilket är samma skog som Paradiset men ett område strax söder därom, säger Huddinges kommunekolog Richard Vestin.

Nära Svartsjön. Enligt Aftonbladet ska branden ha härjat mellan Långsjön och Svartsjön på gränsen mellan Paradisets naturreservat och Svartsjöns naturreservat. Foto: Google Earth

– Det ligger ju två sjöar precis intill så de har haft god tillgång på vatten när helikoptrarna vattenbombat området. Brandförsvaret har jobbat väldigt snabbt.

På söndagen var det flera mindre bränder som bröt ut i Stockholms län, och räddningstjänsterna avråder sedan i fredags från att elda. Kommunekologen Rickard Vestin gissar att branden startat för att någon slarvat med tändstickor.

– Skogsbränder kan ju bryta ut av naturliga skäl men då är det oftast åska, och det har inte varit någon åska de senaste dagarna. Så då är det säkert någon som slarvat med sin grillning eller en cigarettfimp, säger han.

Hälsosamt med brand

För skogen som ekosystem är en skogsbrand både naturlig och hälsosam, enligt Richard Vestin.

– På individnivå kan det här vara en katastrof, kanske fanns det ett hackspettsbo där det bodde fåglar, någon kanske hade en favoritplats som brunnit. Men rent ekologiskt är det nästan bra, för skogens föryngring men också för djurlivet.