Det brinner fortfarande på Konsthögskolan, en byggnad från 1770. Foto: Andreas Jennische

Branden på Konsthögskolan: "Stabilt men kritiskt"

Branden var under kontroll igår vid 17-tiden. Men sedan började det brinna igen och släckningsarbetet pågår fortfarande. "Läget är stabilt med kritiskt" säger pressbefäl Mats Kero.

  • Publicerad 09:09, 22 sep 2016

Branden på Kungliga konsthögskolan startade igår runt 16-tiden. En timme senare rapporterade polisen att branden var släckt. Men så var inte fallet.

– Brandkåren började backa hem, men det började pyra igen på en annan plats och sedan tog det fart igen, säger Mats Eriksson från Stockholmspolisen.

LÄS ÄVEN: Storbrand på Kungliga konsthögskolan

Släckningsarbetet beräknas pågå hela dagen. Arbetet är extra svårt då byggnaden är gammal och det finns mycket brännbart material i väggarna.

På platsen arbetar ännu ett stort antal brandmän med att släcka elden.

Enligt pressbefäl Mats Kero är byggnaden invändigt så skör att räddningstjänsten inte kan gå in.

-- Läget är stabilt men kritiskt. Hela konstruktionen är gammal och brännbar. Byggnaden som stomme kommer att stå kvar men det finns rasrisk inuti, säger han.

Det ryker fortfarande från taket på byggnaden och den översta våningen är totalförstörd. Även stora delar av övriga byggnaden är skadad av band och vatten. Räddningstjänsten var tvungna att spräcka taket igår för att komma åt bättre med släckare.

Ett stort område runt skolan och Moderna Museet är avspärrat.

Foto: Andreas Jennische

Foto: Andreas Jennische

Mats Kero, pressbefäl på Stortstockholms räddningstjänst. Foto: Andreas Jennische