TEGELSKELETT. Endast ett skelett av tegel återstår av den brandhärjade byggnaden. Foto: Johann Bernövall

Branden vid Stureplan är släckt

Brandförsvarets insats vid storbranden på Jakobsbergsgatan är nu formellt avslutad. Rasrisken bedöms som låg och ansvaret för byggnaden har överlämnas till fastighetsägaren. Samtidigt varnas nyfikna för att gå för nära på grund av risk för fallande föremål.

  • Publicerad 12:35, 8 nov 2017

Klockan 10.30 lämnade Storstockholms brandförsvar över ansvaret för den brandhärjade byggnaden på Jakobsbergsgatan vid Stureplan till fastighetsägaren. Det innebär att räddningstjänstens insats nu är formellt avslutad, branden ses som helt släckt och att avspärrningarna i området hävs.

– Under morgonen har räddningsledaren haft ett par möten med fastighetsägaren där man har gått igenom vad som har gjorts. Det har resulterat i att ansvaret för fastigheten nu har lämnats över till fastighetsägaren, säger Veronica Sandström, kommunikationschef vid Storstockholms brandförsvar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Brandkåren håller just nu på att packa ihop och avsluta det sista på plats. Därefter är det upp till fastighetsägaren att se till att byggnaden är säkrad. Samtidigt hålls butikerna inom det tidigare avspärrade området fortstatt stängt nu på förmiddagen.

– Det som händer är att fastighetsägaren tar över ansvaret för sin byggnad med allt vad det innebär. Som att se till att avspärrningar hålls så att det inte ramlar ner saker och stuckaturer i huvudet på folk som går förbi, säger Veronica Sandström, kommunikationschef vid Storstockholms brandförsvar.

Huskroppen utbrunnen

Den avslutade insatsen innebär att en inventering av skadornas omfattning nu kan påbörjas. Endast ett skelett av tegel återstår av den utbrunna huskroppen. Men den rasrisk som under gårdagen förelåg bedöms nu som avblåst.

– Det har varit en totalbrand så byggnaden behöver lite omvårdnad om man säger så. Men huset står och det bedöms inte vara någon överhängande rasrisk. Men givetvis är det så att det kan rasa ner stuckaturer och fasaddelar. Så man ska fortfarande hålla avstånd, säger Veronica Sandström.

Branden beskrivs som den största i Stockholm på länge. En insatsrapport ska nu skrivas men redan konstateras att det har funnits överhängande risker.

– Det har varit en väldigt stor insats. Vi har haft ungefär 60 brandmän på plats och ett väldigt stort antal stationer som har roterat och jobbat med det här. Det har också funnits inslag av riskmoment, säger Veronica Sandström.

Husets framtid oklar

Brandkåren tackar även för det stöd de har fått från allmänheten. Och tycker samtidigt att det har visats respekt för avspärrningarna även om nyfikenheten har varit stor.

– Vi har fått återkoppling av människor både i sociala medier och på plats där de tycker att vi har kunnat bidra med en bra insats. Och det är vi väldigt glada för.

Enligt fastighetsägaren är det ännu för tidigt att uttala sig om vad som ska hända med huset.

– När vi har fått tillgång till fastigheten och det bedöms riskfritt kommer vi att låta en konstruktör göra en bedömning av skadorna. Vi kan idag inte svara på hur lång tid detta kommer att ta. Det är alltså för tidigt att säga något om framtiden, säger Anders Nygren, affärsområdeschef Stockholm på Hufvudstaden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KB nära att skrälla mot allsvenskt lag

Nyheter Förlorade efter förlängning – se publikens hyllning efter slutsignal Tio minuter ifrån en jätteskräll i Svenska cupen. Karlbergs BK förlorade mot allsvenska Dalkurd med 1-2 efter förlängning.tisdag 21/8 22:09

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00