Uppemot ett 30-tal markbränder har rasat på olika håll i Stockholm idag. I Vårberg har ett område på 100 till 200 meter har brunnit. Foto: Adam Skog

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.

  • Publicerad 15:08, 21 maj 2019

Det brinner just nu kraftigt vid sjön Trekanten i Liljeholmen. Enligt Storstockholms brandförsvar har ett större område fattat eld och ett intensivt släckningsarbete pågår på platsen.

– Det brinner i terrängen där. Vi är framme och undersöker exakt hur mycket, men initialt är uppgifterna att det är i en ganska stor omfattning, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör vid Storstockholms Brandförsvar.

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Enligt räddningspersonal på plats är det gräs som brinner och en tank ska vid 14.30-tiden har levererats till platsen.

Vad är det som har orsakat branden?

– Det är nog den mänskliga faktorn, säger Åsa Sköld.

"Lite nervöst"

Även vid Storholmsbackarna i Vårberg började marken brinna strax innan 15-tiden i dag. Totalt var det ett område på cirka 100 till 200 meter som brandförsvaret fick rycka ut och släcka.

– Det var jävligt mycket rök, men branden verkade hålla sig på marknivå. Men man kände lukten från balkongen. Det brann definitivt i gräset, men jag gissar att det var det vita luddet som spred elden. Jag bor bara en-två minuter därifrån, så jag var lite nervös att det skulle spridas vidare, säger Vårbergsbon Adam Skog.

Elden i Vårberg var släckt vid 15.30-tiden.

Nio bränder

Totalt rasar just nu nio bränder på olika håll i Stockholm. Områdena där brandkåren arbetar är Hjulsta, Hässelby, Nybohov, Märsta, Hammarby, Vårberg, Barkarby, Akalla och Norra Ängby.

– Vi har haft uppemot 30 markbränder bara i dag. De är inte så omfattande och relativt snabbsläckta, men de sprider sig snabbt, säger Åsa Sköld.

En orsak till den ökade brandrisken, förutom det torra vädret, är det vita luddet som sedan i går lagt sig över Stockholm.

– Det är lättantändligt och har en klassisk spridningsrisk. Det räcker med att kasta en fimp så kan det börja brinna, säger Åsa Sköld.

Insats. Idag har ett 30-tal markbränder i Stockholm. Foto: Mostphotos