Staketet. Nu hoppas medlemmarna i bostadsrättsföreningen kunna skydda sina plantor. Men många kringboende tycker att det både är fult – och fel. Foto: Privat

Brandgult staket får grannar att se rött - förra årets pulkabackskrig tillbaka

Då – pulkabacken sandades och pulkakriget bröt ut. Nu – ett brandgult staket mitt i backen har väckt de heta känslorna igen.

  • Publicerad 10:01, 25 okt 2016

Jenni Wagner bor i en villa alldeles nära det nya staketet som satts upp på toppen av en backe i Bällstaberg.

– Det är helt galet att de håller på så där. Jag tycker att det måste finnas någon form av grannsämja, att man är trevlig mot varandra. Om de inte vill att barnen ska åka pulka och känner att de måste vidta åtgärder så okej, men gör något som är snyggt i samråd med vår förening. Vi ser staketet från vårt vardagsrumsfönster, det smälter inte in i omgivningen utan lyser upp och ser inte bra ut. De har gjort en rabatt på sin sida men den ser inte vi. Det här är en provocerande barriär och en ganska aggressiv handling, det känns obehagligt, säger Jenni Wagner.

Pulkakriget i Vallentuna blev en grej till och med i Dagens Nyheter, efter det att Vallentuna Nyheter rapporterat om bråket. Bostadsrättsföreningen i Bällstaberg hade planterat på toppen av en kulle på föreningens mark. Men barn och vuxna som åkte pulka trampade ner växterna. Då grusade föreningen i backen. Svaret: plantorna förstördes. Föreningen satte upp band – som revs ner. Aggressiva lappar bytte ägare, orden på Facebook var inte nådiga.

Så kom sommaren, och ”kriget” tog slut. Men nu har föreningen satt upp ett brandgult staket för att skydda växterna. Staketet kom till efter ett beslut på stämman i våras.

"Föräldrarna är problemet"

Debatten går hög på Facebooksidan Nytt i Vallentuna. En skribent har en fundering: ”Varför sätter inte bara de vuxna som är med barnen i backen stopp för det o visar barnen vart man kan åka i just den backen utan att varken störa eller förstöra... ??”

En boende svarar: ”Det är dom vuxna som är problemet. Barnen sliter inte av avspärrningsband och trampar ner växter. När barnen är här utan föräldrar är det inga problem.”

Vallentuna Nyheter har talat med en boende som säger att de inte vill ge några kommentarer.

Stockholm Direkt