"Det är en totalskada på byggnaden. Och under dagen har det rasat fler väggar. Så jag tror att den kommer behövas att rivas helt", berättar yttre befäl Åke Westman. Foto: Claudio Britos

Brandhärjade hallen kommer troligen rivas

Slättgårdsskolans idrottshall brann upp natten till den 23 mars. Det är andra gången skolan förlorar sin idrottshall i en brand. Byggnaden är så pass skadad att brandkåren bedömer att den kommer behöva rivas.

  • Publicerad 14:33, 23 mar 2020

Åtta år fick den stå, Slättgårdsskolans nya idrottshall. Den stod klar 2012, fem år efter att den gamla brann ner, och lovade friskvård till elever och trevligare arbetsplats till idrottslärare.

Men klockan 21.29, den 22 mars kom larmet till räddningstjänsten, och timmarna efter kunde Bredängsbor med utsikt åt det hållet, se den efterlängtade hallen i full brand.

Morgonen efter är det bara spillror kvar av de en gång toppmoderna lokalerna. Två brandbilar står parkerade på skolgården och röklukten hänger kvar i luften.

– Jag har inga ord, det här har redan hänt förut, min dotter har själv gått här och då fick de gå ända till Bredängsskolan för att ha sin idrottslektion. Eleverna som går här kommer säkert få göra samma sak, berättar Angelica, boende bara några meter därifrån.

Väcktes av "inferno"

Emanuel Haile bor också i närheten av hallen, och väcktes av det han själv kallar ett inferno:

– Jag minns hur glada vi alla föräldrar var när vi fick den nya idrottshallen. Vi kämpade så mycket för att få till den. Prata med politiker, underskrifter och allt sånt. Det här gör så ont i hjärtat, berättar han.

Per-Anders Widén tillsammans med frun Kerstin Widén, väcktes av en röklukt som tagit sig in genom deras fläktsystem. "Så fort jag gick ut på balkongen möttes jag av ett stort vitt moln av rök, himlen var klarblå så röken syntes tydligt", berättar Per-Anders. "Här längre ner minns jag att den förra idrottshallen som brann ner för några år sen stod", berättar Kerstin. Foto: Claudio Britos

Bilderna på den övertända sporthallen dök upp i sociala medier runt 23-tiden, och visade en klart övertänd byggnad. Boende i husen evakuerades under en kort tid, eftersom det fanns spridningsrisk. När räddningstjänsten var klar stod det klart att byggnaden inte gick att rädda:

– Det är en totalskada på byggnaden. Och under dagen har det rasat fler väggar. Så jag tror att den kommer behövas att rivas helt, berättar yttre befäl Åke Westman på räddningstjänsten.

Letar ersättningslokaler

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, och platsen har spärrats av för undersökning. På måndagsmorgonen berättade Per Fahlström, polisens presstalesperson vid Stockholmspolisen, för Dagens Nyheter att det kan ta ganska lång tid innan teknikerna kan börja arbeta. Då fanns det ingen misstänkt eller frihetsberövad.

Rektor på skolan Monica Söderberg säger att man just nu jobbar febrilt med att lösa situationen, men att det inte är klart i nuläget:

– Vi jobbar tillsammans med utbildningsförvaltningen och andra skolor för att hitta ersättningslokaler, och idrottslärarna förbereder också undervisning som kan funka. Att man jobbar med mer teoretiska moment eller utomhus, säger hon.