Övar. På Brandkåren Attunda i Bro förbereder de sig för islivräddning och julbränder. Foto: arkivLinda Lundberg

Brandkåren satsar på islivräddning och julbränder

Snart ger sig långfärdsåkare och promenerare ut på sjöisen och juleljusen tänds i husen. Brandkåren Attunda i Bro förbereder sig för fullt.

  • Publicerad 16:00, 30 nov 2018

Att ge sig ut på en långtur på isen i frisk luft och sedan komma hem och mysa med tända ljus i huset, det hör väl till några av höjdpunkterna i vinterkylan. Men brandmännen på Brandkåren Attunda i Bro förbereder sig för om det värsta skulle hända.

– Det har varit rätt lugnt på sistone, men vi övar hela tiden. Vi sitter inte och spelar kort som folk tror, säger Leif Hellblom, styrkeledare.

Plötsligt tjuter övningslarm

Övningarna skiftar säsongsvis. Nu är det islivräddning och julbränder det fokuseras på, medan det inför sommaren är markbränder.

Rätt vad det är så kommer brandmännen i Bro att få ett övningslarm.

– Någon av oss skickas ut i torrdräkt, sedan går larmet och vi andra undsätter den nödställda. Sedan är det är viktigt det här med hypotermi. Vi kan inte stoppa in personen i en varm brandbil, utan han måste värmas upp långsamt, säger Leif Hellblom.

Ha med isdubbar och lina

Till den som vill ge sig ut på isen ger Leif Hellblom rådet att aldrig ge sig ut ensam.

– Det är väldigt viktigt. Man ska alltid vara två.

Utöver det ska man ha med sig isdubbar och helst en varsin lina så att man kan kasta den till någon som brakat igenom isen.

Nu går brandkåren även in i en julkampanj framöver. Då brukar brandmännen stå utanför Coop i Brunna och Willys i Bro, dela ut broschyrer och prata om bränder och vad man behöver ha hemma; som brandvarnare och brandsläckare exempelvis.

– Det kommer ofta fram folk som vill prata. Folk vill veta.

Den här veckan har det övats hjärt- och lungräddning, vilket de gör ofta, och även uppstarter inför villabränder.

Kom ihåg att släcka ljusen

– Det finns en större risk för villabränder nu när folk eldar med mycket ljus hemma. Vi vill att man ska komma ihåg att släcka ljusen och vara försiktiga. Det är vårt budskap.

Tröjlös misshandlad på gym

En person har anmält att han blivit misshandlad på ett gym.fredag 16/8 9:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt