INGEN ELDNING. Räddningstjänsten anser att man inte bör fira Valborg genom att tända eld på en majbrasa på Valborgsmässoafton. Foto: Mostphotos

Brandkåren uppmanar: Skippa Valborgsbrasan

Storstockholms brandförsvar avråder all typ av eldning under valborgsmässoafton. Det varma och torra vädret har gjort gräset torrt och det är stor brandrisk i skog och mark.

  • Publicerad 14:38, 26 apr 2019

Redan förra veckan gick räddningstjänsten och länsstyrelsen i Stockholms län ut och varnade stockholmare att elda utomhus. Detta då det var hög risk för gräsbränder, då gräsbrandssäsongen i år har startat rekordtidigt.

Stor risk för gräsbränder i Stockholms län

Nu står det klart att även årets majbrasor kan utebli. En valborgseld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand.

– Vi vet att Valborg är en gammal tradition och vi vet att det kan vara svårt att avstyra festligheter. Men vi vill verkligen avråda från att elda, säger Björn Westerdahl från Storstockholms brandförsvar.

En avrådan är det första steget räddningstjänsten tar. Om det blir ännu torrare kan länsstyrelsen fatta beslut om eldningsförbud. Och riktigt så torrt är det ännu inte.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Just nu är det inget eldningsförbud, men vi vill verkligen avråda folk från att elda fram till dess att räddningstjänsterna bedömer brandrisken som mindre, säger Björn Westerdahl.