Brandrisk. ”Förbudet kan komma när som helst.” Foto: Mostphotos

Brandkåren: ”Vi är oroliga för hur det här ska sluta”

Fjolårsgräset är snustorrt. SMHI varnar för både gräsbrand och skogsbrand i Stockholms län och Brandkåren Attunda i Bro avråder alla från att elda.

  • Publicerad 10:00, 25 apr 2019

– Det finns inget förbud, men det kan komma när som helst, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda i Upplands-Bro.

De har varit på ett antal mindre gräsbränder där det brunnit på några kvadratmeter, senast en den 21 april i Frölunda naturreservat.

– Än så länge har vi klarat oss skapligt bra. Men vi är oroliga för hur det ska sluta. Så här har jag inte riktigt upplevt det att det har varit förut. Vi hade det ganska jobbigt förra året, men så här tror jag inte att det var då vid den här tiden, säger Tomas Wrådhe.

”Folk är nog försiktiga”

Just Upplands-Bro kommun var relativt förskonad förra sommaren, men brandkåren i Bro åkte ut på flera markbränder i grannkommunen Håbo, och de hjälpte till att släcka skogsbranden i Sala.

– Folk var nog försiktiga ändå, och jag får fler samtal nu än vad jag brukar få från folk som har frågor om det här. Jag tror att medias rapporteringar får genomslag också.

Ha vatten till hands

Om man nu skulle vilja elda löv och gräs, trots stark avrådan, gäller det att ha ordentligt med vatten nära till hands så att man kan släcka elden om det behövs.

– Helst ska man låta bli. Man ska vara oerhört försiktig. Eldar man gräs har man ett ansvar. Man kan bli anmäld för vårdslöshet. De som eldar ska också tänka på att ringa och larma i tid, så att man inte tror att man ska greja det själv. Då kan det lätt halka snett, säger Tomas Wrådhe.

Ungdomsfest spårade ur

En pojke kastade på lördagskvällen en sten mot en polisbil så att en ruta krossades. I övrigt handlar helgens blåljusrapport om drogbrott.söndag 15/12 8:58

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt