Brandmännen i Vällingby är alltid redo

I över 50 år har Vällingby brandstation funnits i allmänhetens tjänst. Men hur ser en vanlig dag på stationen ut, och vilka är de som rycker ut för att släcka bränder i vårt närområde? Vi tog en titt bakom tegelfasaden på Krossgatan.

  • Publicerad 15:47, 4 okt 2019

Dick Walldin visar hur långt tid han behöver för att ta på sig uniformen. 22 sekunder tog det den här gången. Foto: Ylva Bergman

09.40. Ilfart.
Det måste gå snabbt att få på sig uniformen. Stationen får mellan 800 och 1000 larm om året, och när larmet går har brandmännen 90 sekunder på sig att sätta sig i bilarna. En robotröst räknar ned tiden, samtidigt som lampor i olika färger berättar vilket sorts larm det är – rött för stort larm, vitt för sjukvårdslam, grönt för mindre larm.

– Sen när vi är i bilen har vi kontakt med med räddningscentralen. Och vi gör bra mycket mer än att släcka bränder, säger brandmannen Kristoffer Mörth.

Brandmännen rycker också ut vid hjärtstopp, trafikolyckor, vattenläckor och sjöräddning, för att nämna några saker.

– Ett larm vi åkte på var en ung kille som fått hjärtstopp på fotbollsplanen. Vi fick igång honom, och en månad senare kom han till stationen med sin mamma. Det var en skön känsla. Under åren ser man många tragiska saker, men också många bra insatser. De väger över, säger brandmannen Dick Walldin.

Säkerhet är A och O när det kommer till räddningsinsatser. "Vi är mer duktiga på säkerhet nu, och det blir bättre och bättre", säger Dick Walldin. Foto: Ylva Bergman

Kristoffer Mörths far var brandman i 30 år. "Jag vet inte om det påverkat mitt val av yrke, men jag hörde honom aldrig klaga över att gå till jobbet." Foto: Ylva Bergman

09.50. På höga höjder.
Dick Walldin visar hur man säkrar sig på ett tak. Alla brandstationer har ett expertområde, och Vällingbys specialitet är tak. Även om Västerort är deras huvudsakliga distrikt så hjälper de ofta till vid andra utryckningar, om det skulle behövas.

– Alla stationer kan utföra alla räddningsinsatser, men vi har olika specialfunktioner. Till exempel har Kungsholmen räddningsdykare för ytlivräddning, och vi har tak, säger Kristoffer Mörth.

I Vällingby har stationen en specialsåg för att ta sig igenom tak och varje fredag hålls det takövningar.

– Att såga tak är bland det mest farliga man kan göra. Det finns också en risk att det rasar in om man kliver på det. Det är en del att hålla koll på, säger Dick Walldin.

Vanessa Hållbjörk är undersköterska, men vill göra ännu mer för att hjälpa folk och utbildar sig nu till brandman. Foto: Ylva Bergman

10.15. "Tror inte många vågar söka"
Praktikanten Vanessa Hållbjörk, som utbildar sig till brandman, har precis kommit tillbaka efter att ha handlat i mataffären. Hon har varit på stationen i två veckor.

– Det är spännande och kul att vara här. Jag får lära mig hur allt funkar, och har fått åka på många röda larm, säger hon.

Totalt jobbar 550 personer i Storstockholms utryckningsstyrkor. Av dem är två kvinnor.

– Jag är lite stolt över att vara den enda tjejen här. Jag tror att många inte vågar söka, men min pappa var brandman. Han dog när jag var sju år gammal och jag ville fortsätta hans yrke.

I köket står Rickard Hållbus och Dick Walldin och förbereder lunchen. Foto: Ylva Bergman

På stationens övervåning finns små lägenheter, där brandmännen kan få vara ifred. Foto: Ylva Bergman

10.30. Vardagsliv.
Rickard Hållbus och Dick Walldin står i köket och förbereder lunchen. Idag står wallenbergare på menyn. På brandstationen finns alltid minst sju personer, alla timmar på dynget, alla dagar om året. Mellan utryckningar övar de, kollar utrustning och tränar.

– Det är frihet under ansvar. Vi brukar träna och plugga, och det finns alltid nåt att plocka med, säger Kristoffer Mörth.

Fördelat över stationens tre våningar finns små övernattningslägenheter, tvättstuga, gym, bastu, en självbetjäningskiosk och en idrottshall för innebandy.

Lasse Lindrot håller sig i form på brandstationens gym. Han tycker den befintliga utryckningsstyrkan är "tio av tio". Foto: Ylva Bergman

Stänger är vanliga inslag på brandstationer, men de användes mer förr i tiden. Foto: Ylva Bergman

Håller koll på den nya generationen

I brandstationens gym möter vi också några äldre förmågor. En av dem är Lasse Lindrot, som började som brandman 1966 och som pensionerade sig 2005 efter ett helt yrkesliv i Västerort.

– Det är mer säkerhetstänk idag, de använder andningsskydd. Det gjorde inte vi, vi höll andan istället, säger han samtidigt som han trampar sig fram på en crosstrainer.

Nu är han tillbaka mest för det sociala, och för att hålla koll så den yngre generationen sköter sig.

Spikrakt

Stången på Vällingbys brandstation finns kvar, men används (tyvärr) inte. Omklädningsrummen har flyttats och den leder heller inte längre ner i garaget. Dick Walldin är kanske inte helt ledsen över det.

– När jag började sa de äldre brandmännen att jag skulle vara försiktig med att åka stång på natten, eftersom man är yrvaken. Första natten jag jobbade så kom ett larm, och jag åkte ner och stukade foten. Så man ska lyssna på de äldre.

Nu för tiden så får man istället använda trappan för att ta sig ned från övervåningen till brandbilarna.

Vällingby brandstation

Stationen på Krossgatan i Vinsta togs i bruk 15 december 1964 och invigdes 22 januari 1965.

Ansvarsområdet sträcker sig från Abrahamsberg i öst till Lövsta i väst, från Mälaren i söder upp till järnvägensspåren som går genom Spånga.

Ungeför 40 personer bemannar stationen vars ansvarsområde innefattar runt 100 000 människor.

Varje år får de 800–1000 larm, det vill säga runt 2–3 larm per dag.

Minst sju personer finns alltid på plats på stationen.

Yoga och hälsofik öppnar i Björkis

Nyheter Kroppsverkstan och Yogarummet expanderar Om några veckor briserar en hälsobomb, när Yogarummet slår upp portarna till en ny studio på Halmstadsvägen i Björkhagens centrum. I samma veva öppnar Bonne Femme ett hälsokafé alldeles intill...måndag 24/2 17:37

Beslut om skola på Solhems BP skjuts upp

Nyheter Förslaget får kritik från flera håll SpångaDirekt har tidigare skrivit om förslaget att bygga en skola på Solhems bollplan. Detta för att behovet av fler skolplatser ökar när Bromstensstaden byggs. Men förslaget har mötts av kritik från...måndag 24/2 16:55

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt