Biblioteksgatan. Fastighetsägaren vill med det nya tyget skapa en ljusare och trevligare fasad. Foto: Eva Tonström

Brandskadat hus vid Stureplan får ny fasad

I november 2017 totalförstördes fastigheten i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan efter en häftig brand. Nu har fasaden fått en helt ny, om än tillfällig, fasad.

  • Publicerad 11:40, 24 jan 2019

Den kulturminnesmärkta byggnaden på Biblioteksgatan totalförstördes i den uppmärksammade branden den 7 november 2017. Hela innandömet mot Biblioteksgatan brann ned och flyglarna mot Jakobsbergsgatan brand-, rök- och vattenskadades svårt.

Men nu har fasaden fått en rejäl ansiktslyftning.

Planen för brandhärjade Stureplanshuset

En omfattande tygvepa täcker numera hörnet av fastigheten Vildmannen 7. Motivet har tagits fram av Stadion Arkitekter och föreställer en skiss av en äldre ritning av huset, förklarar

Louise Kihlberg, marknads- och kommunikationschef hos fastighetsägaren Hufvudstaden.

– Vi vill med det nya tryckta tyget skapa en finare tillfällig fasad, något som är ljusare och trevligare för alla som arbetar i och besöker området, skriver hon i ett mejl.

När kan vi vänta oss att huset är uppbyggt igen? 

– Vi samarbetar just nu med stadsbyggnadskontoret i Stockholm för att ta fram ritningar och annat underlag som ska utgöra en ny detaljplan. Både Hufvudstaden och Stockholms Stad är måna om att så snart som det är möjligt påbörja byggprocessen så att huset åter kan fyllas med människor och aktivitet igen. När vi har en antagen detaljplan kommer vi kunna veta tidplan för byggprocessen, konstaterar Louise Kihlberg.

Första bilderna inifrån brandhärjade huset