Prisad mamma. Brankica (till höger) är en av elva föräldrar i landet som fått priset Årets fotbollsförälder från SJ och Svenska fotbollsgalan. Här med lagledarkollegan Maria Abdiyo. Foto: Claudio Britos

Brankica är Sveriges bästa fotbollsmorsa

I sju år har Brankica Lahoud tillbringat sina kvällar på barnens fotbollsträningar på Brunna IP. Nu får lagledaren i Arameisk-Syrianska IF ta emot priset Årets fotbollsförälder på Svenska fotbollsgalan.

  • Publicerad 11:30, 9 nov 2018

Det är tisdag kväll och Arameisk-Syrianska IF har träning för Pojkar 14 inne i Maxihallen. Precis som de flesta vardagskvällar är Albybon och trebarnsmamman Brankica Lahoud på plats. Men sedan hon fick veta att hon blivit framröstad till Årets fotbollsförälder av föräldrar, förening, vänner och en kändistät jury känns allt extra roligt.

– Det är stort! Man blir glad med tanke på att det är föräldrar som tycker att jag gör ett bra jobb och att de uppskattar det, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bredvid står hennes lagledare och fotbollsmamma in crime, Maria Abdiyo. Som lagledare gör de i princip allt för laget utom att hålla i träningarna. Som att boka in turneringar, köpa in material, ha kontakt med föräldrar och samla in pengar så att ekonomin går ihop.

– Vi gör allt möjligt för att få in pengar. Vi jagar sponsorer, pantar burkar, säljer kakor och mössor. Vi vill ha råd att ta med spelarna på läger utomlands och hitta på roliga aktiviter för dem, säger Maria.

Får dem att stanna

De åker med på träningsläger, skjutsar spelare till och från matcher och ser till att föreningen kan hjälpa dem som har svårt att betala avgifter.

Att hitta ork och tid efter jobbet är inga problem. Det de gör är för viktigt för deras egna barns och andras framtid. Särskilt nu, när de blivit tonåringar. Det är lätt att kompisar lockar och fotbollen inte känns så viktig.

– Vi bor i ett utsatt område och nu när barnen kommer upp i tonåren som man känner av vad som händer ute på gatan och i centrum. Vi jobbar för att de ska vilja hänga kvar fortsätta med fotbollen, säger Brankica.

Förhoppningen är att herrarnas A-lag som spelar i division två ska vara en morot och kännas som ett verkligt mål för spelarna.

– Vi har jobbat hårt för att få dem i A-laget att hålla koll på killarna här och vi märker att de har blivit viktigare för dem nu. Målet är att 65 procent av spelarna till A-laget ska komma från vår egen förening, säger Brankica.

Runtom Maria och Brankica pågår dribblingsträning. Maria går fram till en spelare. ”Har du ont? Men då ska du inte träna”, säger hon och lägger armen om honom. Maria fick priset förra året.

Hoppas träffa Zlatan

Att föreningen prisas två år i rad är ett kvalitetsbevis, menar hon. Den har också växt kraftigt det senaste året och har startat flicklag, något som många andra föreningar har svårt med.

– Vi är en liten men seriös förening. Och vi har jobbat hårt med att få in fler barn. Nu är vi tolv lag, vi är dubbelt så stora jämfört med förra året.

Hyllas på fotbollsgalan

På måndag hyllas Brankica inför hela den svenska fotbollseliten. Och Maria kommer vara med. Besvikelsen över att Zlatan inte kom när Maria tog emot priset förra året är borta. I år kommer han.

– Jag jublade när jag fick veta att han kommer i år, så vi hoppas få träffa honom nu, säger Maria.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Outtröttlig. Sedan sju år tillbaka tillbringar Brankica de flesta kvällarna i veckan på Brunna IP som lagledare för ett av pojklagen. Foto: Claudio Britos

Fotbollsmammor. Maria Abdiyo och Brankica Lahoud jobbar tillsammans för laget. Förra året fick Maria priset Årets fotbollsförälder. Foto: Claudio Britos

"Hon har gjort mycket för laget och förtjänar priset. Hon och Maria är som våra andra mammor", säger Efe Buluti som spelar i Pojkar14. Foto: Claudio Britos

Årets fotbollsförälder

Priset delas ut av SJ Fotbollsföräldrar, ett initiativ för att stötta och hylla eldsjälar inom barn- och ungdomsfotbollen. Bakom det står SJ och Svenska Fotbollförbundet.

Juryn består av SJ Fotbollsföräldrars ambassadörer, bland annat Kennet Andersson, Tommy Söderberg, Lisa Ek och Mohammed Al-Hakim.

Måndag 12 november, på Fotbollsgalan i Globen, hyllas vinnarna på scenen.