Eldigt. År 1799 brann hela centrala Enköping. Detta är ämnet för ett föredrag på Westerlundska gården. Foto: Wikimedia Commons

Brännande hett ämne i historiskt föredrag

I augusti 1799 ödelades hela centrala Enköping i en brand. Om detta berättar Bernt Lundh i ett föredrag den 8 november på Westerlundska gården.

  • Publicerad 14:28, 26 okt 2018

Sydvästra Upplands Kulturhistoriska förening anordnar ett föredrag med rubriken "Den ödeläggande branden i Enköping år 1799". Det är Bernt Lundh som berättar om stadsbranden i Enköping. Han redogör för vad som hände och hur borgarna lyckades återuppbygga sin stad.

Klockan 4 på morgonen den 23 augusti 1799 började branden i ett uthus vid hörnet mellan Sandgatan och Eriksgatan. Uthuset hyrdes av en 38-årig man som bodde där med hustru och barn.

Vinden var sydlig och elden spred sig snabbt längs Eriksgatan och brände ner hela den centrala delen av staden runt torget. Mannen som bodde i uthuset misstänktes för att ha anlagt branden, men då inget kunde bevisas bötfälldes han bara för att inte i tid ha larmat om branden.

Helt ödelades 67 fastigheter i den lilla staden och flera skadades. Drygt 400 personer blev bostadslösa, mer än en tredjedel av stadens 1140 invånare. De bostadslösa fick tak över huvudet genom att de boende i stadsdelen Backroten, i nordöstra delen av staden, trängde ihop sig för att ge plats åt de nödställda.

En omfattande hjälpverksamhet satte i gång i Sverige och Finland. Bland annat anordnade Musikaliska akademin en stödkonsert.

Efter branden fanns det möjlighet att skapa en modern stad präglad av rätlinjighet, likformighet och rymd.

Föredrag

Bernt Lundh berättar om stadsbranden i Enköping.

Torsdag den 8 november, klockan 19.00

Plats: Westerlundska gården

Pris: Medlemmar: 20 kronor, Icke medlemmar 40 kronor

Arrangör: Sydvästra Upplands Kulturhistoriska förening

Stal bil och riskerade människoliv

Nyheter En dramatisk bilstöld tog ett dramatiskt slut. Det började på Coops parkering och tog slut på E18.fredag 19/4 12:05

”Jag kan gå och peta på en målning i tio år”

Nyheter Flera konstnärer förbereder sig inför Enköpings konstrunda, Vår konst. En bland de 56 konstnärerna som i helgen ställer ut är Patrik Holmberg, som äger Ateljé och Galleri. – Min handstil passar verk...torsdag 18/4 15:22