Eldigt. År 1799 brann hela centrala Enköping. Detta är ämnet för ett föredrag på Westerlundska gården. Foto: Wikimedia Commons

Brännande hett ämne i historiskt föredrag

I augusti 1799 ödelades hela centrala Enköping i en brand. Om detta berättar Bernt Lundh i ett föredrag den 8 november på Westerlundska gården.

  • Publicerad 14:28, 26 okt 2018

Sydvästra Upplands Kulturhistoriska förening anordnar ett föredrag med rubriken "Den ödeläggande branden i Enköping år 1799". Det är Bernt Lundh som berättar om stadsbranden i Enköping. Han redogör för vad som hände och hur borgarna lyckades återuppbygga sin stad.

Klockan 4 på morgonen den 23 augusti 1799 började branden i ett uthus vid hörnet mellan Sandgatan och Eriksgatan. Uthuset hyrdes av en 38-årig man som bodde där med hustru och barn.

Vinden var sydlig och elden spred sig snabbt längs Eriksgatan och brände ner hela den centrala delen av staden runt torget. Mannen som bodde i uthuset misstänktes för att ha anlagt branden, men då inget kunde bevisas bötfälldes han bara för att inte i tid ha larmat om branden.

Helt ödelades 67 fastigheter i den lilla staden och flera skadades. Drygt 400 personer blev bostadslösa, mer än en tredjedel av stadens 1140 invånare. De bostadslösa fick tak över huvudet genom att de boende i stadsdelen Backroten, i nordöstra delen av staden, trängde ihop sig för att ge plats åt de nödställda.

En omfattande hjälpverksamhet satte i gång i Sverige och Finland. Bland annat anordnade Musikaliska akademin en stödkonsert.

Efter branden fanns det möjlighet att skapa en modern stad präglad av rätlinjighet, likformighet och rymd.

Föredrag

Bernt Lundh berättar om stadsbranden i Enköping.

Torsdag den 8 november, klockan 19.00

Plats: Westerlundska gården

Pris: Medlemmar: 20 kronor, Icke medlemmar 40 kronor

Arrangör: Sydvästra Upplands Kulturhistoriska förening

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Väskrånare igenkända – två av tre fast

Nyheter Tre unga rånade en man på hans ryggsäck i torsdags. De fastnade dock på film och kunde identifieras.måndag 21/1 10:09

Det här är Enköpings bästa pizza

Nyheter Sveriges bästa pizzerior har korats. En av de bästa, ligger på Enögla Torg. – Vi är jätteglada, säger ägaren Amad Younes Tili.fredag 18/1 13:23