Omtyckt. Brännkyrkahallen i Kransen är välbesökt. Här finns två större hallar för bland annat handboll, basket och gymnastik. Så här kan det se ut när Solflickorna tränar. Foto: Arkivfoto: Linda Gren

Brännkyrkahallen stängs i mer än ett år

210 miljoner kronor – så mycket kommer det att kosta att rusta upp Brännkyrkahallen, som helt eller delvis måste stängas i mer än ett år. Målet är att hallen i Kransen ska vara klar hösten 2022.

  • Publicerad 13:49, 11 jun 2019

Drygt femtio år gamla Brännkyrkahallen, där barn och ungdomar från hela söderort tränar handboll, basket, gymnastik, skytte och kampsporter, står inför en stor och välbehövlig upprustning.

I flera år har staden utrett skicket på hallen, som har två idrottshallar, en bowlinghall, tre kampsportshallar och en skyttelokal och som användas av både föreningar och skolor.

Brännkyrkahallen ska få rejält lyft

Görs inget stängs hallen

Nu slår staden bland annat fast att hallens tekniska installationerna inte längre håller måttet. Det handlar om elledningar, vatten- och avloppsledningar och ventilationssystem som gjort sitt och som måste bytas ut.

Samtidigt måste bland annat utrymningsvägar och omklädningsrum byggas om och nya hissar installeras för att möta lagens krav på tillgänglighet och brandsäkerhet.

Görs inget med hallen måste den stängas eftersom den är i så dåligt skick.

Nu i juni väntas ett inriktningsbeslut tas i fastighetsnämnden och i idrottsnämnden som gör att upprustningen kommer ett steg närmre. I vår väntas sen samma nämnder klubba renoveringsstarten.

Arbetet väntas starta våren 2021

Den här tidplanen innebär att Brännkyrkahallen, helt eller delvis, stängs från maj 2021 till augusti 2022, och att föreningar och skolor måste evakueras.

Notan för Brännkyrkahallen väntas landa på 210 miljoner kronor. Tidigare har finansieringen av projektet varit hotad.

I våras slog fastighetskontoret larm om att det saknades 250 miljoner kronor för att täcka kommande renoveringar och nybyggnationer av idrottsanläggningar. Det fick den grönblåa majoriteten att skjuta till 100 miljoner för att akuta idrottsrenoveringar i staden. Då pekades Brännkyrkahallen ut som ett av de mest prioriterade projekten.

100 miljoner till akuta idrotts-renoveringar i Stockholm

Nu ska hallens upprustning finnas med i kontorets investeringsplan för de kommande åren.