Nyöppnat. Ägare Anders Lundström driver nya Liberdade tillsammans med kökschef Erik Löth och mood manager Linda Palmcrantz. Foto: Sophie Stigfur

Brasiliansk-japanskt på nyöppnad bistro

Japanska råvaror och brasilianskt hantverk. Nu har nya bistron Liberdade slagit upp portarna ett stenkast från Götgatan: "Finns inget liknande i Stockholm".

  • Publicerad 19:30, 16 dec 2019

– I Stockholm finns inte det vi gör, trots att det är det största japanska fusion-köket utanför Japan. Jag tyckte att det saknades och beslöt mig för att göra nåt åt det.

Det säger kökschef Erik Löth, som tillsammans med sin fru tillika "mood manager" Linda Palmcrantz, ägaren Anders Lundström och restaurangchef Katherine Fleming driver nyöppnade Liberdade på hörnet i korsningen Skånegatan/Östgötagatan.

Inspireras av japansk stadsdel – i Brasilien

Namnet är taget från stadsdelen i São Paulo, Brasilien, som har 1,5 miljoner japanska invånare. Här har en matkultur med brasilianska råvaror som tillagas med japanskt hantverk vuxit fram.

Ett liknande koncept med Erik Löth som kökschef skulle ha öppnat i lokalen redan i januari i år, då vid namn Happy Tóquio. Det blev dock aldrig av, av skäl som gänget inte vill gå in på. Men efter ett ägarbyte har man alltså nu slagit upp portarna.

På menyn finns allt från brasilianska fisk- och böngrytor till “smått och rått” – tapas i form av ostron med koriander och chili. Smakkombinationen mellan de båda köken syns även i baravdelningen, där saké trängs med heta brinnande drinkar och cocktails som dricks ur kokosnötter.

Mobilhotell på menyn

Prismässigt ligger Liberdade i "mellanklass" enligt Erik Löth, från ostron för 45 spänn, varmrätter runt 200-300 kronor, upp till en köttbricka med ett kilo kött för 850 kronor. Dessutom finns ett mobilhotell – ett skåp där telefoner kan låsas in under besöket för de som vill.

– Vi vill uppmuntra folk att prata med varandra. Det ska kännas bra i magen när man kommer hit, en mysig, elegant atmosfär och bra mat som lagats med kärlek, säger Linda Palmcrantz.

Växande trend

Liberdade ligger på Skånegatan 51, i forna Grannen/ WC:s lokal.

Nikkei, mat som är en mix av det japanska köket och annan matkultur, är en alltmer växande trend.

Öppettider: Matsalen har öppet tis-tors klockan 17-23, baren tis-tors klockan 16-23. Fre-lör samma öppningstider, med stängning klockan 01.

Visa merVisa mindre