Spel. Biljardbord, pingis, brädspel och tv-spel är omtyckta aktiviteter på Mosaik. Foto: Elinor Karlin

Bredäng har fått ny ungdomsgård – i kyrkan

Pingstkyrkan i Bredäng har öppnat en ny ungdomsgård fylld med biljard och tv-spel. Trots att den anordnas av en kristen kyrka och bön står på schemat är alla välkomna.

  • Publicerad 10:16, 3 jan 2020

Nohadra Heido lägger ut biljardkulorna en efter en. Hon står i det rum de på Pingstkyrkan kallar ungdomsrummet, och det är här det numera sker magi varje fredagkväll mellan 20.15–23.15. 

– Biljardbordet är ju väldigt omtyckt, och här borta brukar det sitta en projektor. Där spelar de Mariokart och Fifa. Men vi har all elektronik inlåst när inte ungdomsgården är öppen, säger hon. 

Nohadra Heido är projektledare för den nya ungdomsgården Mosaik som startats av Pingstkyrkan i Bredäng. Tre träffar hann de ha innan jullovet och hittills har mottagandet varit positivt. De flesta som har kommit har varit medlemmar av församlingen, men ett par av dem har tagit med kompisar som var där för första gången. 

– Som mest har det varit ett 15-tal ungdomar här under en kväll och de har haft så trevligt att de inte velat gå hem, säger Nohadra Heido. 

Mosaik. Så heter ungdomsgården vilket ska föra tankarna till alla olika ungdomar som bildar en helhet på gården. Nohadra Heido berättar att namnet kommer från pastorn, som upplevde att Gud gav honom det i en dröm. Foto: Elinor Karlin

Tid för bön under kvällen

Alla är välkomna till gården, oavsett om de är församlingsmedlemmar eller inte. Förutom tv-spel, biljard och pingis så har de en del sällskapsspel. Aktiviteterna varierar. Den enda fasta punkten är en gemensam samling där de pratar igenom dagen och avsätter en stund för att be. Ämnet väljer de tillsammans. 

– Det kan vara någon som har sjukdom i familjen, eller någon som är orolig för skolan. Det är många som har skolångest så ofta ber vi för ungdomarnas skolgång. Men vill man inte vara med så behöver man inte. Det enda vi kräver är att de ska respektera stillheten under samlingen, säger Nohadra Heido.

Inbjudan. Tre träffar har de hunnit köra sedan november. Håll utkik på sociala medier när de kör igång efter jullovet igen. Foto: Elinor Karlin

Nolltolerans mot droger

Totalt har de tio ledare som alla arbetar volontärt. Tanken är att minst fem ska närvara och att alla rum ska vara bemannade. Alla ledare ska också skriva på en ledarpolicy där de intygar att de inte ska hålla på med droger eller kriminalitet. 

– Varje ledare är en förebild och det hoppas jag att vi ska kunna leva upp till. Vi upplever det som att Gud har lagt på vårt hjärta att nå ut till unga och vi är mitt i ett område där det är rätt oroligt. 

Pingstkyrkan är den största frikyrkliga rörelsen i Sverige och medan Svenska kyrkan fortsätter tappa medlemmar, gör Pingstkyrkan det motsatta. Här i Bredäng är de på väg att växa ur sina lokaler och de drömmer om en ny kyrkobyggnad, något SkärholmenDirekt kunde berätta om i december. Med större lokaler och en mindre idrottshall finns förhoppningen att kunna utveckla ungdomsgården ännu mer. Nohadra Heido vill inte att ungdomarna ska skrämmas bort bara för att det är en kristen kyrka som står värd. 

– Folk har fördomar, de kanske tänker att “det är en kyrka, jag är muslim”. Men det här är en ungdomsgård och alla är välkomna, säger hon.