Bredäng skakat efter mordet

Ljusen i centrum brinner fortfarande för den 23-åriga Bredängsbo som sköts till döds utanför sitt hem förra torsdagen. Många i området är skakade och frågar sig hur det kunde hända. Polisen har ännu inte gripit någon för mordet.

  • Publicerad 13:30, 24 mar 2016

Bredängs centrum, tisdag. En del av de hundratals ljusen brinner fortfarande. Här och var har godis och läsk lagts ut. I söndags hölls en minnesstund här för den 23-åring som blev mördad utanför sitt hem i Bredäng. Ett hundratal släktingar, vänner och andra Bredängsbor samlades för att minnas, skjuta fyrverkerier och lyssna på hans favoritmusik.

– Det var så mysigt och fint, som terapi för alla oss som bor här, berättar Vlado Radakovic, som bor i Bredäng och driver pizzerian vid centrum.

Det finns ännu inget känt motiv till mordet och många av dem som kommit förbi de senaste dagarna har velat prata om det som hänt och försöka förstå hur det kunde hända.

– Men det finns inga ord att beskriva det som hänt, det är så orättvist. Jag har känt honom sedan han var barn, han kom hit ofta och mina barn kände honom. Han var en snäll och positiv person, med bra kontakt med ungdomarna här, säger Vlado.

Några meter därifrån står Barbro Josefsson med en vännina och betraktar minnesplatsen. De har bott i Bredäng sedan 1965 och berättar att de aldrig sett så mycket ljus någon gång.

– Det är klart att man blir påverkad när något sånt här händer. Min dotter undrar hur jag kan bo kvar. Men sånt här händer ju överallt, säger hon.

Eksätravägen. Precis bredvid lekplatsen växer ett berg av blommor, begravningsljus, fotografier och brev. Det var här skotten föll på torsdagskvällen, när barn var på väg hem från skolan.

LÄS OCKSÅ: Polisen: "Viktigt att folk vågar prata med oss"

– Det är för jävligt att en så ung kille, som har hela livet framför sig, ska bli skjuten. Men också för jävligt att de kommer hit med automatvapen, till ett så lugnt område där barn leker, säger en granne.

Att skjutningen skedde på dagtid, framför lekande barn, påverkar. Dijen Noureldin, som vi träffar vid centrum, tycker att området blivit otryggare.

– Inte bara här, utan även Skärholmen och Vårberg. Förut kunde jag vara ute till ett-två, nu vågar jag inte vara ute efter nio. För min del är det okej, jag klarar mig, men jag är orolig för vad som ska hända med mina barn och syskon. Det är svårt att förklara för dem varför det är en massa ljus i hela centrum.

Även Vlado beskriver det som att den senaste tidens händelser gör att han känner sig rädd. Han hoppas att våldet inte ska eskalera och att folk hittar bättre sätt att lösa sina konflikter.

– Nu hoppas jag att polisen gör sitt bästa för att lösa det här och att folk hjälper polisen. Bredäng ska inte splittras mer.

Bakgrund

Förra torsdagen vid 17-tiden sköts 23-åringen i radhusområdet vid Eksätravägen. Han sköts med flera skott med ett automatvapen. Han avled senare på sjukhuset. Flera boende blev vittnen till dådet.

Skytten och ytterligare en person sågs lämna platsen i en mörk bil. En bil hittades senare brinnande i Salem, polisen undersöker nu ifall det är flyktbilen.

Enligt vittnen har misstänkta bilar setts i området en tid innan mordet.

Har du tips till polisen om händelsen? Ring 114 14.