"Gör Bredäng ännu mer Nobelt!". Det tycker Bredängbon Krister Karlsson som föreslår att Nobel Center ska byggas på det misslyckade kyrkobyggets plats. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus, David Chipperfield Architects (Illustration)

Bredängsbor: Bygg Nobel Center i "gropen"

Det ena projektet havererade efter hårda protester och överklaganden. Det andra för att en förening saknade ekonomin för sina storslagna planer. Nu tycker Bredängsbor att kyrkogropen i Bredäng kan bli Nobelcentrets räddning.

  • Publicerad 14:30, 18 mar 2019

Den 10 december samlades Bredängsbon Krister Karlsson och flera av hans grannar hemma i radhuset på Tankebyggarbacken. Det var dags för deras egen Nobelbankett.

– Vi hade tyvärr inte blivit inbjudna till banketten, så vi bestämde oss för att ordna ett eget Nobelkaffe och titta på direktsändningen på tv i stället. Vi visste ju alla om den förargliga gropen och när vi pratade om den dök idén upp – att bygga Nobel Center där, berättar han.

Gropen han pratar om är det som blivit kvar sedan bygget av en rumänsk-ortodox kyrka och samlingslokal havererade 2013. I dag stod det klart att föreningen inte har pengarna att genomföra bygget – efter 13 år ska marken återigen bli stadens.

Klart: Kyrkogropen blir stadens igen

I en helt annan del av staden, på Blasieholmen på Norrmalm, tog en annan långdragen strid nyligen slut när planerna på Nobel Center till slut begravdes.

Krister Karlsson tycker att det är synd att kyrkobygget aldrig kommer att bli av, han var positiv till föreningen Fratias idé. Men nu tycker han att det är dags för något fint att resa sig ur stenhögen.

– Ett Nobel Center skulle vara utmärkt där! Bredäng är ju en kulturell byggd, här finns bra kommunikationer med E4 och tunnelbanan, en campingplats och närhet till Mälarhöjdsbadet för turisterna. Och dessutom är det ju inte långt ifrån platsen som Alfred Nobel höll till vid Vinterviken, säger han.

"Låt hela Stockholm leva"

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) har tidigare öppnat för att Nobel Center skulle kunna hamna utanför centrala Stockholm. Och Krister Karlsson, som snart ska skriva ett riktigt medborgarförslag om ett Nobel Center i Bredäng, tycker att det är en bra idé.

– Jag kan förstå att man vill bygga det centralt. Men samtidigt – låt hela Stockholm leva! Det pratas ju ibland om Bredäng som ett utsatt område. Jag gillar inte det uttrycket, men borde man då inte försöka "återinsätta" Bredäng? Ett Nobel Center här skulle visa på att förorterna inte bara är sovstäder, här finns levande kultur och massvis av ett föreningar – det skulle vara ett renommé, inte bara Bredäng utan alla förorter, säger han.

SkärholmenDirekt har sökt Joakim Larsson för en kommentar.

– Vi har fått jättemånga förslag på alternativa placeringar från engagerade stockholmare, så vi har tyvärr inte möjlighet att kommentera varje enskilt förslag. Det skulle bli väldigt många, hälsar Edward Tovi, pressekreterare.

Sedan 2013 har marken där föreningen Fratia ville bygga en rumänsk-ortodox kyrka och samlingslokaler stått uppgrävd. I dag har gropen ett eget ekosystem. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Så här hade Nobel Center kunnat se ut på Blasieholmen. Men efter ett flertal överklaganden och protester skrotades till slut planerna helt. Foto: David Chipperfield Architects

Detta har hänt:

2006 fick kulturföreningen Fratia markanvisning för att bygga en rumänsk-ortodox kyrka och församlingslokaler i Bredäng.

I juli 2013 togs det första spadtaget, men snart uppdagades det att föreningen saknade bygglov. Bygget avstannade.

I mars 2015 fick föreningen till slut bygglov för församlingslokalerna. Bygglovet överklagades av grannar och Bredängs utvecklingsråd, men översklagandet avslogs av länsstyrelsen.

Under våren 2017 fick föreningen även bygglov för den stavkyrka de vill uppföra på platsen.

Våren 2018 stämde staden föreningen på ett mångmiljonbelopp i ett försök att sätta press på den.

I november nåddes en förlikning i Södertörns tingsrätt, där den 15 mars sattes upp som deadline för föreningen att visa att de har pengarna som krävs för att genomföra projektet.

I dag stod det klart att föreningen inte har det och tomträtten blir nu stadens igen.