Stänger. Den 28 februari slår Ica i Bredäng igen. Foto: Claudio Britos

Bredängsbor: Det borde öppna efter Ica

Den sista februari klappar Ica i Bredäng igen – affärerna går inte runt och konkurrensen är för hård. Vad som ska fylla lokalerna återstår att se, men så här tycker några Bredängsbor en snöig eftermiddag i januari.

  • Publicerad 15:50, 18 jan 2019

– Det berör mig inte så mycket, jag handlar ändå mest på Hemköp, säger Bredängsbon Richard Tyrenberg.

Av Bredängs två stora mataffärer, som ligger vägg i vägg, kommer det snart bara återstå en. Den sista februari stänger Ica Supermarket i Bredäng.

Anledningen är bristande lönsamhet – konkurrensen med andra butiker blev helt enkelt för stor, något som tidningen Mitt i var först med att rapportera.

På torget i veckan är reaktionerna blandade. Vissa tycker att det är synd.

– Om de stänger kommer vi bara ha Hemköp kvar här. Jag tycker man borde ha fler svenska affärer, det är lite dåligt med det annars, tycker Karin, som inte vill säga sitt efternamn.

– Det är tråkigt om det kommer leda till att Hemköp trissar upp priserna när de inte har någon konkurrens, säger Mike Sabrie.

Andra bryr sig inte så mycket, och för många tycks det ha varit väntat.

– Jag har märkt att det har varit mindre folk där. Och de har ett sämre sortiment, jag förstår att folk går till Hemköp i stället – det känns lite mer familjärt och lokalt, de tar in saker som Bredängsbor vill ha och det är viktigt i en så här lokalpatriotisk stadsdel, säger Emil Arvidson.

Letar nytt

Även för centrumägarna Fastpartner var stängningen väntad. Förvaltaren Thomas Gidlund säger att butiken har haft det tufft i flera år.

– Historiskt har det varit svårt med två större livsmedelsbutiker i Bredäng. Kundkretsen är inte så stor och många som bor i Bredäng har invandrarbakgrund och söker sig till andra butiker, säger han.

Ica har hyreskontrakt till hösten, så när något nytt kan öppna i lokalerna återstår att se.

– Om vi hittar en annan aktör som vill ta över innan dess tror jag att Ica gladeligen skulle säga ja till det. Vårt mål är att få in en annan aktör inom livsmedel och vi har en del intressenter som vi för samtal med. Men när det blir, och vad, får framtiden visa, säger Thomas Gidlund.

Vad tycker du borde öppna i stället?

Foto: Claudio Britos

Emil Arvidson, Bredäng:

– Jag förstår att det kanske inte kommer hända, men något för Bredängs unga! Det finns många ideella initiativ, som Mitt127 och bibliotekarierna här som är mycket mer än bibliotekarier. Staden borde ta chansen att fixa ett lokalt aktivitetscenter, även om det kanske kan kosta en del kortsiktigt skulle de som bor här tjäna på det i det långa loppet.

Foto: Claudio Britos

Mustafa T, Sätra:

– Ett stort bageri eller konditori, med mycket glutenfritt!

Foto: Claudio Britos

Mike Sabrie, Bredäng:

– Drömmen vore ett Matdax eller orientlivs, det vore najs med en så stor som den i Skärholmen! Eller varför inte ett disco eller karaoke? Det vore svinkul!

Foto: Claudio Britos

Karin, Bredäng:

– En affär med tyger, nål och tråd. Det behövs här!