Här ska de planerade punkthusen ligga. En bra bit ifrån Mälarhöjden. Foto: OWC Arkitekter (illustration), Stockholm stad (karta)

Bredängsilska mot M-ordet i bostadsannons

Inför säljstarten av sina kommande bostadsrätter i Bredäng annonserade byggbolaget Åke Sundvall AB att deras lägenheter låg "mellan Mälarhöjden och Bredäng". Det skulle de inte ha gjort.

  • Publicerad 14:57, 29 jan 2019

På gränsen till Sätraskogens naturreservat på Ålgrytevägen i Bredäng ska snart bygget av totalt 120 nya bostäder dra igång.

I fredags för två veckor sedan öppnade byggbolaget Åke Sundvall intresseanmälan för några av lägenheterna. Bland säljande beskrivningar om närheten till naturen, dopp vid Mälarhöjdsbadet och strålande sjöutsikt fanns det en som stack i ögonen på vissa Bredängsbor: att bostadsrätterna låg "mellan Mälarhöjden och Bredäng".

– Jag reagerade på att det där verkligen inte ligger nära Mälarhöjden. Det är ju långt väster om Lyran, säger Carola Thelin.

Hon är en av flera boende i området som reagerade när byggbolaget lade upp en post med annonsen på Facebook.

"Mälarhöjden = mäklarfröjden" och "Det ligger ju för sjutton mitt i Bredäng! Stå för det eller skit i att bygga!" är några av kommentarerna inlägget fått.

"Jätteolyckligt"

Bostadsbolaget har nu fått pudla. Och M-ordet togs snart bort ur alla annonser.

– Det var en jätteolycklig felformulering. Projektet kommer inte att ligga någon annanstans än i Bredäng. Och på en fantastisk plats i Bredäng dessutom, säger Hanna Lindskog, marknadschef.

Exemplen på när den närliggande villaförorten använts för att sälja eller hyra ut bostäder i miljonprogramsförorten är flera. Senast 2017 sedan annonserade Stockholmshem ut sina radhus på Rebeckavägen som att de låg i Mälarhöjden, fast de tekniskt sett låg i Bredäng och hade Skärholmen som postort.

– Jag visste inte det, men då förstår jag ännu mer reaktionerna, det är klart att man som Bredängsbo blir trött på det. Bredäng är ju makalöst vackert, med naturreservatet, Waxholmsbåtarna och närheten till stan, jag hade också varit lokalpatriotisk om jag bodde där. Det var bra att det blev en diskussion på vår Facebooksida, säger Hanna Lindskog.

Hur frestande är det att använda "Mälarhöjden" i en bostadsannons?

– Det har jag lite svårt att uttala mig om, olika områden har olika värden. Men man ska ju beskriva hus på rätt sätt och det här var helt och hållet en felskrivning från vår sida som vi rättade till snabbt.

Negativ klang

Även om Bredängsbon Carola Thelin reagerade på den felaktiga beskrivningen, tar hon det hela med ro.

– Jag har bott här i tolv år, jag börjar bli van vid att mäklarna gör så. Vissa skriver alltid Bredäng/Mälarhöjden, bara för att det ska låta lite finare. Det är mer roande än irriterande tycker jag. Men lite trist är det att Bredäng har fått den här negativa klangen, som inte alls stämmer med verkligheten, säger hon.

Klubbat: 16-våningshuset i Bredäng kapas