En bostadsrättsförening vid Kristinebergs strandparks lekplats tycker det är stora problem med att barn uträttar sina behov i buskagen. Foto: Stockholms stad

Brf kräver stopp för barns toabesök i buskarna

Barn som använder buskagen kring lekplatsen som toalett - med föräldrarnas god minne. Ett stort problem menar en bostadsrättsförening i Hornsberg och kräver åtgärder från stadsdelen.

  • Publicerad 12:25, 12 maj 2020

Det är vid Kristinebergs strandparks lekplats som det, enligt en intilliggande bostadsrättsförening, är stora problem med att buskagen mellan lekplatsen och deras bostäder används som toalett av barnen, med hjälp av föräldrarna.

Enligt föreningen är det som att bo granne med en "publik och öppen friluftstoalett" där det dagligen blåser in använt toalettpapper och pappersnäsdukar som använts att torka sig med.

"Det är vare sig hygieniskt eller trevligt för våra medlemmar. Det kan heller inte vara tanken att vi ska behöva göra. Föräldrarna, till skillnad från hundägare, plockar heller inte upp lämningarna efter sina barns toalettbesök", skriver föreningen bland annat och uppger även att de tidigare år polisanmält blottare på platsen.

Nu bävar de för att problemet kommer att öka i takt med att det blir varmare med "besökande från stranden som använder buskaget till samma sak" och föreslår två lösningar. Att allt buskage kapas, eller att det sätts upp staket runt buskagen samt skyltar med toaförbud och hänvisningar till den offentliga toaletten.

"Vi har inget emot vare sig park eller en välbesökt lekplats. Det är lämningarna efter både unga och gamla besökare på dessa platser som vi undanber oss", skriver brf:en.

Enligt Helena Åkerlindh, parkingenjör på Kungsholmen, har de inte fått in några liknande klagomål tidigare för lekplatsen. Men de planerar vissa åtgärder efter skrivelsen.

"Då det inte är så långt till en offentlig toalett, men om man inte vet om den kan den vara svårt att hitta, har vi satt upp några lappar med en kartbild till toaletten. Vi har bett vår renhållningspersonal hålla extra koll inne band buskarna", skriver hon i ett mailsvar.