Värme från berget. Evert Wijkander, Jan Wallin och Ulf Dahlin är nöjda med den nya bergvärmeanläggningen. Foto: Mikael Andersson

Brf:en ställde helt om till gröna alternativ

Bergvärme, solceller, sopsortering och LED-lampor. Bostadsrättsföreningen Sikreno Strand i Stocksund ställde om till grönare alternativ – men ett av delmålen var att spara pengar.

  • Publicerad 11:25, 11 sep 2019

Att ställa om till gröna alternativ blir allt vanligare i Danderyd.

– Vi får helt klart fler frågor om solceller, det har ökat. Vi hade två solseminarier i våras och de var väldigt välbesökta, säger Ruth Meier, energi- och klimatstrateg på Danderyds kommun.

I bostadsrättsföreningen Sikreno Strand i Stocksund har man redan gått hela vägen – med allt från solceller till ett smartare sopsortering.

Det hela började med bergvärmen. I tio år arbetade Ulf Dahlin, fastighetsansvarig, för att installera den.

– Det var mycket strul under genomförandet, men nu har vi en anläggning som vi är väldigt nöjda med, säger Evert Wijkander, ordförande i Sikreno Strand.

Bostadsrättsföreningen har 97 lägenheter och är till för den som är 55+. Medelåldern är 83 år.

– När det är så här stora projekt får vi väldigt lite synpunkter. Vi vet att det är några boende som tycker att det är väldigt bra, det gör vi. Men när det handlar om placeringen av ett cykelställ, då blir det högljudda åsikter, säger Evert Wijkander, ordförande i föreningen.

Resultatet av installationen är att 90-95 procent av värmen kommer från berget. Anledningen är inte bara att skona miljön. Installationen kostade fem miljoner kronor och man beräknar spara en halv miljon om året; pengarna är alltså intjänade på tio år.

– Vi sparar pengar och undviker det monopol som finns inom fjärrvärme; man kan inte byta leverantör som man kan inom telefoni, säger Ulf Dahlin.

Men inte nog med bergvärme. Föreningen har också satt upp 596 solceller på taken, till en kostnad av cirka två miljoner. På det beloppet finns statligt bidrag på 20 procent.

– Lönsamheten blir avhängig av kilowattpriset, men vi tror att elpriset kommer att gå upp, säger Evert Wijkander.

Dessutom har belysningen åtgärdats så att 98 procent består av LED-lampor.

De här stora åtgärderna har genomförts med kompetens inne i föreningen, men det har varit en del pilljobb. Man har gjort utredningar och kontaktat andra som infört bergvärme och solceller för att få idéer.

– Vi hade god hjälp av branschorganisationer också, säger Jan Wallin, en av de boende.

Bygglov för solcellerna krävdes inte eftersom cellerna inte syns för någon som inte bor i husen.

En annan åtgärd är att det är sopsortering som gäller. Men alla som bor i flerbostadshus med miljörum vet hur det kan se ut, med felsorterade sopor och luktande kompost.

– Det funkar hyfsat. Jag tror inte att det är av illvilja utan snarare på grund av ålder som saker hamnar fel här. Det är många som har hemtjänst också och där alla kanske inte vet hur man sopsorterar, säger Ulf Dahlin.

Vad har ni för råd till andra brf:er som vill bli miljösmarta?

– Försök hitta kompetens inom föreningen, fråga andra som gjort liknande åtgärdet och gör en utredning. Ta in flera offerter och tänk på att fråga om sådant som säkerhet för arbetarna, säger Evert Wijkander.

Här kan du få veta mer

Danderyds kommun har gjort en solkarta där man kan kolla in sitt område. Du hittar den på https://www.danderyd.se/solenergi.

Energi- och klimatrådgivningen är både en hemsida och en telefonlinje som drivs av 26 kommuner. Där får man opartiska råd. Adressen är energiradgivningen.se, telefonnumret är 29 11 29.

Man kan också höra av sig till kommunen för att få stöd och råd.

Solceller. Utsikten från Björn Meders hus numera. "Jag tycker att taken blivit snyggare, och så är solcellerna självtvättande", säger Björn Meder. Foto: Mikael Andersson

Labradoren är Täbybornas favorithund

Nyheter "När man tittar på en labrador så blir man så där varm inombords" Den mest populära hundrasen i Täby, är Labradoren tätt följ av Golden retriever. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.tisdag 21/1 12:20

Högsta arbetslösheten i Vallentuna på nio år

Nyheter "Vi måste ta en titt på vad de siffrorna beror på" Antalet långtidsarbetslösa i Vallentuna har ökat mest i länet. På ett år har den generella arbetslösheten i kommunen ökat med hela 21,7 procent.tisdag 21/1 12:11
Stockholm Direkt