Det är ett flislager på Resurs Recyclings avfallshantering i Kassmyragropen som brinner. Foto: Claudio Britos

Brinnande avfall sprider stank i Botkyrka

Sedan i måndags ligger en frän och stickande brandlukt över Kassmyra och Vårsta. Lukten kommer från ett brinnande flislager på soptippen i Kassmyragropen. – Lukten kan nog ligga kvar ett par dagar, säger Patrik Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

  • Publicerad 16:20, 7 mar 2018

Det är ett flislager på Resurs Recyclings avfallsanläggning som sedan i måndags lagt en frän och obehaglig brandrökslukt över stora delar av Vårsta. Enligt kommunen har branden tilltagit under onsdagen.

På förskolan Trollet i Vårsta var lukten så stark att förskolechef Ingela Nygren evakuerade barn och personal och flyttade verksamheten till en annan förskola i närheten.

– Vi kunde inte vara här för att det luktade så mycket. Vi hade möjlighet att gå ner till en annan förskola så då gjorde vi det. Jag har ägnat de senaste dagarna åt att prata med räddningstjänst och kommun för att ta reda på vad som händer. Så här kan vi inte ha det, säger Ingela Nygren.

BotkyrkaDirekt har tidigare skrivit om avfallshanteringen i Kassmyragropen som kritiserats av de närboende.

Södertörns brandförsvar och miljö- och hälsoskyddsenheten har varit på plats på avfallsanläggningen under veckan.

– Det är ett flislager på brandanläggningen som ligger och kolar. Anläggningen har fått i uppdrag att minska ner högen. De ska börja beta av högarna och släcka försiktigt, säger Patrik Johansson, operativ chef på Södertörns brandförsvar.

Är det farligt att andas in luften?

– Nej, det är flismaterial som brinner. All rök är ohälsosam i större mängder. Men om man inte är i ett område som är helt rökfyllt är det ingen fara. Men jag förstår att det är en besvärlig lukt, säger Patrik Johansson.

Hur länge kommer lukten att vara kvar?

– Jag skulle gissa att den kommer kännas av ett par dagar till.

Annette Hammarström som bor i Bremora och vaknade natten till tisdag av lukten.

– Det är en stickande, äcklig brandlukt, annorlunda än om man bara eldar ved. Jag vaknade av den, den var så stark att jag trodde det brann inne i huset, säger hon.

Panikkänsla i luften

Även i morse var brandlukten kvar över området. Annette Hammarström beskriver känslan i Vårstaluften just nu.

– Man får lite panikkänsla av den. Jag ringde 112 som sa att det var soptippen som brunnit, men att röken inte ska vara farlig, säger hon.

Hon är kritisk till att boende i området inte har fått någon information från vare sig kommun eller räddningstjänst om vad det är som hänt och om huruvida brandröken är farlig.

– Vi har inte fått någon information alls, ingen vet något. Ska alla vi ringa 112 och ta upp deras tid?

Under onsdag eftermiddag gick kommunen ut med kort information på sin hemsida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.