Brinnande träkors mitt emot Farstas asylboende: "Riktig Ku Klux Klan-stil"

Ett två meter högt träkors sattes i brand mitt emot asylboendet i Farsta. "Riktig Ku Klux Klan-stil, jag har aldrig sett något liknande", säger Henrik Karlsson, Farstapolisen.

  • Publicerad 17:30, 22 sep 2016

Det var under kvällen 5 september som de boende på asylboendet i Farsta upptäckte det brinnande korset, som tidningen Mitti tidigare rapporterat om.

Utanför fönstret, på kullen mitt emot boendet, såg de ett två meter högt träkors stå i brand. Personal från asylboendet rusade ut för att släcka branden, som redan hade ebbat ut när de väl kom fram till korset.

– Jag har jobbat sedan -93 och sett många nazistiska hatbrott, men ändå aldrig kommit i närheten av något som liknar det här. Det är oerhört grovt, riktig Ku Klux Klan-stil, säger Henrik Karlsson, Farstapolisen, till Tidningen Farsta/Sköndal.

Klottrade nazistiska slagord

Bara några dagar senare ska dessutom en ruta krossats på asylboendet, samt att de nazistiska slagorden BSS - Bevara Sverige Svenskt - klottrats på en tre meter hög företagsskylt i närheten.

– Just BSS har knappt används alls under de senaste trettio åren, det är också oerhört uppseendeväckande att man valt just det. Det i sig pekar kanske i en viss riktning, att det förmodligen inte rör sig om några juniorer om jag säger så, säger Henrik Karlsson som också tillägger att det endast är spekulationer.

Utredningen har lagts ned

Ingen har gripits för vare sig skadegörelsen eller det brinnande korset. Förundersökningen har lagts ned i brist på bevis.

– Det görs inga fortsatta utredningstekniska åtgärder i nuläget, alla vittnen har hörts utan resultat. Men om någon där ute hör av sig med observationer eller tips så kanske vi kan komma vidare, säger Henrik Karlsson.

Nu utreds bilkaoset vid Gullmarsplan

Nyheter Daniel Helldén (MP) vill begränsa fordonstrafiken Flera politiker har tidigare kritiserat den röriga trafiksituationen vid Gullmarsplan. Nu har majoriteten lagt en skrivelse i trafiknämnden i syfte att tygla bilkaoset.måndag 27/1 16:30

Skylthaveri på gata i Mälarhöjden

Nyheter Tre olika stavningar på stadens officiella gatuskyltar Hjortsbergsvägen, Hjortbersvägen eller Hjortbergsvägen? Tre skyltar, tre stavningar, en och samma gata. Nu ska slarvfelen i Mälarhöjden rättas till.måndag 27/1 13:10