Förskolebrist i nybyggda Hägerneholm, runt 100 platser saknas i dagsläget och fler folk kommer att flytta till området. Foto: Mikael Andersson

Brist på förskoleplatser oroar i Hägerneholm

Föräldrar i nya områdena Ullna och Hägerneholm i Täby är oroliga över bristen på förskoleplatser i området. I takt med att fler bostäder byggs vill de se fler förskolor – och enligt kommunen ska en ny utredning ge svar på vad som behövs.

  • Publicerad 15:26, 28 nov 2019

Den helt nybyggda skolan i Hägerneholm invigdes med pompa och ståt i augusti år. Men redan nu är platserna fulla på förskolan och 166 barn står i dagsläget kö. Något som oroar föräldrar i området

– Vi är många som vill att det ska komma fler förskolor hit. Jag vet ännu inte om mitt yngsta barn kommer att få plats, säger Jessika Johansson som bor i Hägerneholm.

Den nya förskolan i Hägerneholmsskolan är planerad för att ha plats för 110 förskolebarn. Men idag går 140 förskolebarn i förskolan, då en del av grundskolans lokaler också används för tillfället.

– Så kommer det att vara ett tag framåt, innan vi byggt ut grundskolan helt, säger Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och grundskolenämnden i Täby.

Saknas platser

När Hägerneholmsskolan öppnades så fick barnen på Ullna strands förskola, som låg en bit bort från skolan, flytta till de nya lokalerna. Den förskolan hade plats för 100 förskolebarn, men när nya Hägerneholm öppnade flyttade alla barnen in dit.

Vilket resulterar i att det är en brist på platser, menar rektor Anki Bäck på Hägerneholmsskolan.

– Det är en attraktiv skola men det är tråkigt att alla inte kan få plats. Det saknas flera platser i området, det är fakta, säger Anki Bäck.

Just nu byggs fler bostäder i området och inflyttning kommer ske fram till 2021/2022.

Hoppfull. Lebing Jin med sonen Leo är hoppfull och tror att hon kommer få en plats i Hägerneholm, då de ställde sig i kö när Leo föddes. Foto: Mikael Andersson

Osäker. Hägerneholmsbon Jessika Johansson har ställt dottern Astrid i kö till skolorna i området, men är osäker på om hon kommer få en plats innan Astrid ska börja förskolan. Foto: Mikael Andersson

När det sker menar föräldrar att kommunen samtidigt borde öka antalet förskoleplatser.

– Man vet att det flyttar in många barnfamiljer i nya områden som dessa, säger pappan Simon Hohn som bor i Ullna.

Han har en femåring i förskolan i Hägerneholm och ett barn i kö till den, och menar att kommunen har underskattat antalet barn i förskoleålder.

– Kommunen borde ha tänkt på det, med tanke på vilka bostäder man bygger, säger Simon Hohn.

Hägerneholmsbon Jessika Johansson håller med.

– Vi flyttade hit i tron om att få en plats på förskolan, nu undrar man varför kommunen inte har haft en bättre framförhållning, säger hon.

"Vissa har köpt två bilar"

De föräldrar som inte får en plats på Hägerneholm måste istället köra sin barn till någon av de andra förskolorna i kommunen.

– Man måste ta bilen och köra sina barn. Vissa familjer här på gatan har köpt två bilar för att hinna med, säger Jessika Johansson.

Lebing Jin är nyinflyttad till Täby och har en son, Leo, som är 4 månader. Hon är hoppfull.

– Eftersom vi ställde honom i kö redan när han föddes så hoppas vi att vi kan få en plats, det är värre för de med äldre barn tror jag, säger hon.

Det finns ett överskott

När Täbys kommunfullmäktige sammanträdde i veckan så lyfte Socialdemokraterna frågan om de långa köerna till förskolorna.

Camilla Ifvarsson (L) säger att det totalt sett finns ett överskott av platser i kommunen.Men de är medvetna om bristerna i nya Ullna och Hägerneholm.

– Vi har ett överskott av förskoleplatser, men inte på rätt ställen. Jag kan förstå kritiken och vi arbetar med att ha förskolor så nära hemmet som möjligt, säger hon.

Överskottet finns i bland annat Täby kyrkby och Skarpäng. Nu görs en utredning där man ser över antalet förskoleplatser på alla skolor i kommunen. Den kommer vara klar i juni nästa år. Camilla Ifvarsson tror att utredningen kan ge tydligare svar.

– Min förhoppning är att vi ska få fram fler platser i Ullna och Hägerneholmtill nästa år, begränsningen är lokalerna, säger Camilla Ifvarsson.

Fler platser. Hägerneholmsskolan är uppskattad av flera men förskoleplatserna räcker inte till alla i området. Nu utreder kommunen behovet och hoppas på fler platser nästa år. Foto: Mikael Andersson

Skolbristen i Hägerneholm

Totalt kommer Hägerneholm att rymma drygt 1260 bostäder – varav cirka 200 är hyresrätter.

110 förskolebarn är planerade att få plats i den kommunala Hägerneholmsskolan.

600 elever i förskoleklass till årskurs sex ryms i Hägerneholmsskolan.

I området ligger även privata Ullna förskola och Ullnaskolan. De har tillsammans plats för 74 barn, enligt Täby kommun.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt