Corona. Just nu är är handspriten slut på Järfällas apotek. Foto: Mostphotos

Brist på handsprit – nu införs köpbegränsning

Handspriten är just nu totalt slut på Järfällas apotek. Och när det väl kommer in igen kommer det vara köpbegränsning. "Man får köpa högst fem produkter", säger Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket.

  • Publicerad 12:27, 5 mar 2020

Det råder nationell coronahysteri och trycket är högt på Järfällas apotek just nu. När Järfälladirekt ringer till de lokala apoteken tutar det i många fall upptaget. Vissa samtal går direkt till ett förinspelat meddelande med en röst som informerar om att det "just nu är slut på handsprit och munskydd". När vi väl kommer fram är informationen densamma överallt; "handspriten är slut och vi vet inte när vi får in mer".

– Många kunder är väldigt upprörda. Handspriten har försvunnit på rekordtid. Du anar inte hur snabbt det tar slut just nu och när vi försöker beställa mer står det bara att det "för tillfället saknas leveransdatum". Jag tycker att det är oacceptabelt, säger en apotekare som vill vara anonym.

"Har kommit överens om köpbegränsning"

Magnus Frisk, presskontakt på Apoteket, ger delvis lugnande besked.

– Det är jättestor efterfrågan på handsprit internationellt just nu. Men vi har täta kontakter med våra leverantörer och vi har leveranser på gång, säger Magnus Frisk.

Däremot kommer man i fortsättningen inte kunna köpa på sig hur mycket handsprit som helst.

– Vi inom hela apoteksbranschen har kommit överens om är att sätta en köpbegränsning just nu, från och med den här veckan. Vi har sagt att man får köpa högst fem produkter. Då kan du till exempel köpa två lite större pumpar och tre lite mindre att ha i fickan.

Så kunder kan inte hamstra på sig hur mycket som helst?

– Nej, vi tycker att det är rimlig mängd.

Har den informationen gått ut till apoteken?

– Den informationen bör ha gått ut, så det bör de veta om.

Hit kan du vända dig med frågor om viruset

Den som har allmäna frågor kring coronaviruset ska ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Den som däremot varit i drabade områden och fått symptom ska ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177.