Underbemannat. Södertörns tingsrätt har svårt att bemanna med tillräckligt många nämndemän för att genomföra rättegångarna. Foto: Arkivbild

Brist på nämndemän – då kan häktade släppas

Många nämndemän i domstolarna är äldre och måste därför vara hemma på grund av covid-19. Det kan leda till att misstänkta släpps ur häktet. Det vill Huddinge kommun försöka motverka.

  • Publicerad 15:49, 20 mar 2020

Sjukfrånvaro bland nämndemännen i Södertörns tingsrätt kan innebära att misstänkta måste släppas ur häktet i väntan på rättegång, vilket Sveriges radio var först med att rapportera.

Nu uppmanas alla partier i Huddinge att ta fram kandidater som kan nomineras av fullmäktige redan på måndag, för att bemanna tingsrätten och hålla rättsystemet igång.

– Jag tog kontakt med Södertörns tingsrätt som informerade om att de har svårt att bemanna med tillräckligt många nämndemän för att rättegångar ska kunna genomföras, säger kommunfullmäktiges ordförande Erik Ottoson (M) som initierat nomineringen, i ett pressmeddelande.

– Vi måste kunna lagföra människor även i kristider och därför är det viktigt att vi partier gör det vi kan för att bidra till tingsrättens arbete, fortsätter han.

Hur processen ska gå till är inte klart än, men en dialog mellan Södertörns tingsrätt och kommunfullmäktige pågår.