Brist. Vårdcentralen har inte haft tillräckligt med influensavaccin, enligt verksamhetschefen Sara Banegas. Foto: Jonas Månsson

Brist på vaccin mot årets influensa – ökad efterågan

Efterfrågan på influensavaccin var oväntat stort. Nu börjar det sina i lagret. – Doserna underskattades, säger Sara Banegas, verksamhetschef och distriktsläkare på Ekerö vårdcentral.

  • Publicerad 12:29, 29 nov 2018

Årets influensaperiod är här och många Mälaröbor har velat vaccinera sig under hösten. Betydligt fler än vad det har funnits vaccin till.

– Det upphandlade vaccinet som heter Vaxigrip tetra har leveransproblem, säger Sara Banegas.

När vaccinet skulle beställas underskattade de olika landstingen hur mycket som skulle gå åt.

– Vaccinationsintresset har varit väldigt stort i år. Många blev väldigt sjuka förra året och vi har en känsla av att vaccinationsrädslan som kom efter svininfluensan har klingat av lite med all rätta, vilket är bra, säger hon.

Lika många doser som gavs förra säsongen har getts på tre veckor under hösten. Det rör sig om nästan 2 000 doser.

I slutet på förra veckan kunde vårdcentralen beställa ett likvärdigt vaccin från en annan leverantör. Sara Banegas tror att det kommer räcka även nästa vecka.

– Sedan hoppas vi kunna få en lika stor leverans till, säger hon.

De personer som är gravida eller över 65 år prioriteras, liksom personer som ligger i riskzonen. Dit räknas bland annat hjärtsjuka, astmatiker och kroniskt lungsjuka.

Problemet drabbar inte bara Ekerö vårdcentral.

– Vaccinationsintresset har varit stort i hela landet inklusive Europa. Därför har det inte funkat med leveranser från andra länder, säger Sara Banegas.

När vaccin finns går det att vaccinera sig även på annan vårdcentral än den personen är listad vid.

De vill ge annan bild av e-sport

Nyheter En ny förening växer fram på Mälaröarna. Där ska e-sportare samlas och umgås. – Den här föreningen är öppen för alla, säger initiativtagaren Stefan Jernström.tisdag 23/4 6:00