Brist. Vårdcentralen har inte haft tillräckligt med influensavaccin, enligt verksamhetschefen Sara Banegas. Foto: Jonas Månsson

Brist på vaccin mot årets influensa – ökad efterågan

Efterfrågan på influensavaccin var oväntat stort. Nu börjar det sina i lagret. – Doserna underskattades, säger Sara Banegas, verksamhetschef och distriktsläkare på Ekerö vårdcentral.

  • Publicerad 12:29, 29 nov 2018

Årets influensaperiod är här och många Mälaröbor har velat vaccinera sig under hösten. Betydligt fler än vad det har funnits vaccin till.

– Det upphandlade vaccinet som heter Vaxigrip tetra har leveransproblem, säger Sara Banegas.

När vaccinet skulle beställas underskattade de olika landstingen hur mycket som skulle gå åt.

– Vaccinationsintresset har varit väldigt stort i år. Många blev väldigt sjuka förra året och vi har en känsla av att vaccinationsrädslan som kom efter svininfluensan har klingat av lite med all rätta, vilket är bra, säger hon.

Lika många doser som gavs förra säsongen har getts på tre veckor under hösten. Det rör sig om nästan 2 000 doser.

I slutet på förra veckan kunde vårdcentralen beställa ett likvärdigt vaccin från en annan leverantör. Sara Banegas tror att det kommer räcka även nästa vecka.

– Sedan hoppas vi kunna få en lika stor leverans till, säger hon.

De personer som är gravida eller över 65 år prioriteras, liksom personer som ligger i riskzonen. Dit räknas bland annat hjärtsjuka, astmatiker och kroniskt lungsjuka.

Problemet drabbar inte bara Ekerö vårdcentral.

– Vaccinationsintresset har varit stort i hela landet inklusive Europa. Därför har det inte funkat med leveranser från andra länder, säger Sara Banegas.

När vaccin finns går det att vaccinera sig även på annan vårdcentral än den personen är listad vid.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12