Dansen är ett populärt inslag på Ungdomens hus i Skärholmen. Men nu kommer det dröja ett tag innan det kan dansas där igen. Foto: Claudio Britos

Bristande brandskydd stänger fritidsgård

Fritidsgården Ungdomens hus i Skärholmen har bara haft öppet i ett år innan det tvingas stänga. Anledningen är bristande brandskydd, som nu måste åtgärdas innan lokalerna kan öppna.

  • Publicerad 12:13, 14 jan 2019

För nästan precis ett år sedan slog fritidsgården Ungdomens hus upp sina portar i Skärholmen. Öppningen var efterlängtad – fritidsgården, som tidigare hette Andra hemmet och låg i det gamla polishuset i Skärholmsgången, hade tvingats flytta och hålla stängt i några månader efter en kraftig hyreshöjning.

Nu tvingas de alltså stänga igen.

– Vi behöver göra ett antal åtgärder för att förbättra brandskyddet. Det gjordes en tillfällig bedömning att det gick bra att det driva det i mindre omfattning förra året, men eftersom åtgärderna inte har gjorts beslutade vi att vi inte kan låta det fortsätta, säger Anna Mattsson, avdelningschef för socialtjänsten i Skärholmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett av problemen har varit att det inte varit helt klart om hur många som vistas i de olika lokalerna och hur mycket extra personal som behövs och att det saknats tydlig dokumentation för det, säger Anna Mattsson. Fastighetsägaren och Fryshuset, som driver stadsdelens fritidsgårdar, ska nu fortsätta med det arbetet och planen är att fritidsgården ska kunna ta emot fler besökare när det är gjort.

Men när det blir kan inte Anna Mattsson svara på.

– Vi hoppas att det inte ska ta så lång tid, vi för en dialog med fastighetsägaren nu som känns hoppfull. Vi gjort en treveckorsplanering och hoppas att vi ska ha mer information innan januari är slut, säger hon.

Om de här bristerna har varit kända i över ett års tid, varför har de inte åtgärdats?

– Det har handlat om kommunikationen mellan oss och fastighetsägaren. Vi förväntade oss att det skulle vara fixat tidigare.

"Olyckligt"

Beslutet att stänga togs när det under jullovet skulle hållas flera extraaktiviteter på Ungdomens hus, säger hon.

– Vi insåg att aktiviteterna inte kunde fortsätta utan att personalen och ungdomarna vet tydligt vad som gäller. Då bestämde vi oss för att hitta provisoriska lösningar, säger Anna Mattsson.

Det här andra gången på två år som Ungdomens hus/Andra hemmet tvingas hålla stängt. Hur ser du på det?

– Det kan jag naturligtvis bara beklaga. Det är olyckligt och jättetråkigt att det händer nu igen. Men jag tycker att Fryshuset har gjort ett fantastiskt jobb med att ta fram alternativa aktiviteter och lösningar för den här tiden.

Fram tills dess att fastighetsägaren och Fryshuset genomfört åtgärderna kommer verksamheten flyttas till fritidsgårdarna Ekholmens parklek och Lilla hemmet. Vissa aktiviteter hålls i Skärholmens simhall och det arrangeras även utflykter.

Hyreshöjning tvingar fritidsgården Andra hemmet flytta

Fritidsgården i Skärholmen stänger under flytt