Bristols lokaler ekar tomma

Just nu står lokalerna till Bristol nedsläckta och tomma. Efter att Friteatern lämnade kände sig andra föreningar tvungna att lämna lokalerna. En av föreningarna är Sundbybergs Jazzklubb.

  • Publicerad 07:57, 4 nov 2017

Konflikten mellan kommunen och Friteatern om uteblivet bidrag, vilket ledde till att Friteatern lade ned sin verksamhet i Sundbyberg, är väl känd vid det här laget. Men det fick i längden indirekta effekter även för andra verksamheter på Bristol.

Till saken hör att Friteatern hyrde in sig i lokalerna i Bristol hos en privat hyresvärd. Friteatern hyrde i sin tur ut till Sundbybergs Jazzklubb och andra föreningar och när Friteatern blev av med sitt bidrag försökte de ta in högre hyror från andra föreningar. I Jazzklubbens fall skulle det ha blivit en fördubbling av hyran

– Jag fick ett mejl från Eva Janstad (producenten för Friteatern) om att vi skulle behöva betala 5 000 kronor per jazzkväll. Det går inte, vi är en ideell förening, säger Mats Farell, ordförande i Sundbybergs jazzklubb.

De valde istället att flytta till gamla Folkets hus, men återvänder mer än gärna till lokalerna i Bristol.

– Det är en väldigt hög mysfaktor där. Det är en otrolig akustik och man ser och hör oavsett vart man sitter i lokalen, även om man sitter på balkongen. Det är också en fin och intim kontakt med publiken, menar Mats Farell.

En återkomst till Bristol är kanske inte så långt borta för Sundbybergs jazzklubb och andra föreningar. Kommunen jobbar nu tillsammans med fastighetsägaren och kulturaktörer för att förhoppningsvis få tillbaka kulturlivet i lokalerna inom några månader.

– Det händer inte i morgon, men det kommer inte ta ett halvår, säger Johan Storåkers (L), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han tycker det är viktigt att Bristol förblir en lokal för kulturen. Ambitionen från hans sida är att det ska bli en mix av flera olika typer av kulturyttringar och han menar att lokalernas placering har stor betydelse.

– Vi vill ha en mångfald på verksamheten och vill att den kan betyda någonting för Sturegatan, menar Johan Storåkers.

När han ser tillbaka på konflikten med Friteatern, anser han fortfarande att Friteatern bland annat hade bristfällig redovisning. Men han drar lärdomar av tvisten inför framtiden.

– Kommunikationen mellan kulturaktörer, staden och fastighetsägaren måste vara tydlig, säger Johan Storåkers.

En person som har åsikter kring det som hände med kommunen och verksamheterna på Bristol är Sundbybergsbon Agneta Eriksson. När vi träffar henne står hon och en väninna och betraktar den tomma lokalen i Bristol.

– Bristol är en gammal kulturinstitution. Det är sorgligt med så låg kulturell ambition från kommunen, säger hon och tillägger att hon dock inte vet allt om redovisningen som kommunen menar var felaktig från Friteaterns sida.

När Agneta Eriksson får höra att kulturen kanske är på intåg till Bristol igen är hon positiv.

– Det är väl jättebra. Lokalerna här inne är fenomenala. Jag stödjer kulturverksamheten här och det tycker jag kommunen ska göra, säger Agneta Eriksson.

MER Bristol

Allt började med en tvist mellan Sundbybergs stad och Friteatern om uteblivet ekonomiskt stöd. Kommunen menade att Friteatern hade brister i sin redovisning.

I juni beslutades det om att det inte skulle bli något stöd till Friteatern för året 2018. Därmed gick föreningen i graven. Till hösten försvann andra verksamheter från Bristol.

Friteatern har nu återuppstått i Sala.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10