Fakturor Solna stad issmältning Foto: Leif Oldenburg

Brittiskt företag bluffade Solna

Under flera år bluffade det brittiska företaget till sig miljontals kronor. Solna var en av över 200 kommuner som blev lurade.

  • Publicerad 01:15, 8 nov 2018

Han var säkert satt under hård press.

Företaget Royal Chemical Industries telefonförsäljare erbjöd bland annat våtservetter för nio kronor styck – nästan tio gånger över normalpris.

Men den stora försäljningssuccén var issmältningsmedlet som telefonförsäljarna lovade var ”effektivare än vanligt vägsalt”.

Det fanns bara en hake – det var vanligt vägsalt. Men betydligt dyrare än normalt. 215 av landets 290 kommuner gick på bluffen och köpte sammanlagt 165 ton. Kultur- och fritidsförvaltningen i Solna stad köpte över tre ton.

Stora belopp

Under flera års tid betalade förvaltningen sammanlagt 657 842 kronor till Royal Chemical Industries för våtservetter och issmältningsmedel. Den dåvarande driftschefen på kultur- och fritidsförvaltningen attesterade fakturorna som bara blev större och större. Hösten 2013 köpte Solna stad på kort tid in våtservetter för sammanlagt 143 000 kronor. Samtliga attesterades av driftchefen.

I december 2013 tillträdde en ny driftschef.

– Vi fick upp ögonen direkt när leveranserna ökade i volym och vår nya driftschef fattade inte varför vi beställde allt det här. Vi hade ju redan gott om varor, säger Roger Markdalen, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Solna stad klippte omedelbart alla kontakter med Royal Chemical Industries. Någon månad senare gick den tidigare driftschefen i pension.

Misstänkt mutbrott

Enligt SVT:s Uppdrag Granskning som avslöjade bluffen utsattes beställare för hot och påtryckningar om man inte accepterade fortsatta leveranser. Dessutom skickades presentkort på bland annat Systembolaget hem till flera chefer som attesterade fakturorna. Den som använde presentkorten gjorde sig skyldig till mutbrott – något som det brittiska företagets telefonförsäljare hotade med att anmäla om inte leveranserna fortsatte.

– Den dåvarande driftschefen gjorde det här på eget mandat. Han var säkert satt under hård press av en aggressiv försäljningsmetod. Problemet var att han inte talade med oss, säger Roger Markdalen.

Om driftchefen tog emot presentkort och sedan använde dem är det ingen som vet. Eftersom korten skickades till hemadresser finns de inte registrerade i kommunens diarier.

– Det är bara han själv som vet och vi har inte gjort några efterforskningar, säger Roger Markdalen.

I dag har förvaltningen ändrat sina rutiner. Man arbetar bara med så kallade ramavtal och köper ingenting ”vid dörren”. Dessutom finns en delegationsordning som reglerar vilka belopp som enskilda chefer får attestera.

Vi i Solna har vid flera tillfällen sökt den tidigare driftschefen utan att lyckas nå honom.

Royal Chemical Industries

Royal Chemical Industries drevs av engelsmannen Peter Gold och hans familj. Sommaren 2017 försatte Peter Gold samtliga sina fem bolag med verksamhet i Sverige i konkurs.

Uppdrag Gransknings reporter sökte Peter Gold i London. Enligt grannarna hade familjen flyttat till USA.

Kvar på gatan stod en lyxbil registrerad på Peter Golds son. Bilen är värderad till drygt 30 miljoner svenska kronor.