Bro samlade hela världseliten

Galoppens kvinnliga världselit gjorde upp på Bro Park i veckan i Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship. – Det känns jättestort att samla världseliten och att de väljer att komma hit, säger projektledaren Dennis Madsen.

  • Publicerad 09:59, 6 jul 2017

Nio jockeys, fem lopp. Några har rest ända från Hong Kong och Nya Zeeland för att göra upp i världsmästerskapet på Bro Park. Ingen av dem har ridit hästarna förut, och de rider olika hästar för varje lopp.

– Hästarna rids alltid bara ett lopp per kväll. För jockeys är ett lopp lika jobbigt som att åka ett störtlopp, säger Christer Gråberg, som är spelvärd.

Undertecknad gissar att ett lopp alltså är ännu jobbigare för en häst.

The Times på plats

1 676 personer kom för att beskåda kampen, och många valde att ta till vara på talongerna i Upplands-BroBladet och Järfälla Tidning som erbjöd fritt inträde.

– Det har varit en bra hjälp. Nu hoppas vi bara att svenska medier tar upp det också. The Times är här till exempel och loppen visas på engelsk TV, säger Dennis Madsen.

Hans huvudsakliga jobb har varit att få hit alla jockeys.

– Det är en väldigt internationell dag i dag, säger han.

Upplands-BroBladet sponsrade Sara Slot från Danmark. Med sina 39 år var hon seniorryttaren bland alla jockeys denna kväll. Hon vann det andra och det sista loppet, och det slutade totalt i en andraplats. Detta trots att hon var tvungen att stå över två lopp av fem. Det första var redan förutbestämt men det andra berodde på att hennes häst fick feber. Hon fick fem poäng för de bägge loppen, men för en vinst till exempel tilldelas en jockey 15 poäng.

– Det känns roligt, men det var ju så nära! Jag känner mig stolt, de andra har så mycket mer stjärnstatus än vad jag har, säger Sara Slot.

I andra länder utanför Norden är galoppsporten nämligen mycket större.

Segern gick till fransyskan Maryline Eon som red in totalt 101 750 kronor för alla fem lopp. Av dem går tio procent till henne själv plus ridarvode, tio procent till de olika tränarna och resten till ägarna av hästarna.

”Lätt att säga ja”

Huvudsponsor för hela världsmästerskapet var Benny Andersson, som är en passionerad galoppvän och hästägare till flera hästar. Idén till konceptet med ett världsmästerskap för kvinnliga jockeys uppkom under invigningen förra året.

– Jag tyckte att det var en rolig idé. Jag hade precis råkat vinna första racet och var lite i gasen så då var det lätt att säga ja, säger Benny Andersson.

Och han har inte ångrat sitt beslut.

– Det är en fin dag, och det är kul att det har blivit uppmärksammat. Jag sponsrar också Sara Slot och hon har ridit mina hästar.

Han tycker att det var ett bra drag att flytta galoppbanan till Bro från Täby.

– Det är gott om plats, lagom stort och stora svängar. Det är ganska vackert faktiskt, säger Benny Andersson.

I galopp är vikten viktig

Före första start behöver alla jockeys väga sig, och hur mycket de får väga beror på hästen. Jockeys kan behöva lägga på flera kilon i bly.

Efter alla lopp behöver de väga in sig igen. Lera och vatten kan ha gjort skillnad.

Ett kilo gör en hästlängds skillnad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Leva i nuet

En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Senaste numret

Bålstabladet