NYÖPPNAT. Olle, till vänster, och Moltas Nordin har öppnat Sillbaren på Inedalsgatan 15. Foto: Privat

Bröder öppnar sillrestaurang på Kungsholmen

Sill i dill-dill-dill. Nej, men i andra klassiska och nya varianter. Dessutom med stort utbud av nubbar och drinkar. Nu har det öppnats en sillbar på Kungsholmen.

  • Publicerad 11:53, 17 jun 2020

De smygstartade för två veckor sedan, men i fredags var det ”riktig” premiär när de fick alkoholtillståndet, berättar Moltas Nordin som tillsammans med brorsan Olle ligger bakom den nya restaurangen Sillbaren, på Inedalsgatan.

Idén föddes i coronakrisen när Olles säsongsjobb i Alperna ställdes in och Moltas plugg i Uppsala blev på distans. När de sedan trillade över lokalen var det ett perfekt läge att öppna krog, tyckte bröderna från Stora Essingen. Att det blev just fokus på sill var naturligt.

– Vi har alltid lagt in mycket sill och gillar det. Sedan finns det bara kallskänk i lokalen och vi har inte jobbat så mycket på krog innan så det är något vi kan. Och så är det jäkligt gott, säger Moltas.

Men det är inte vilka sillar som helst. Förutom klassiker som S.O.S, toast skagen eller gubbröra finns det egna varianter som nagasaki-sill, med koriander, och vegansk sill på aubergine. Man kan även köpa hem sillarna som take away.

– Vi tycker att det har saknats ett sånt här ställe. Ska man äta sill i Stockholm är det oftast klassiska s.o.s. Men det finns så mycket man kan göra med sill. Att bryta av mot det traditionella går hand i hand med vilka vi är som personer, lite mer mot säsongshållet och rock n´ roll, säger Moltas.

På dryckessidan finns det numera alltså starkvaror där baren har fokus på drinkar och nubbar. Framförallt vill de slå ett slag för akvavit, med bland annat en speciell fatinlagd sort.

– Vi kommer ha ett brett utbud av akvatit, 14-15 sorter. Jag tycker den har hamnat i skymundan, det är den skandinaviska spritsorten så det känns kul, säger Moltas.

Responsen så här långt har varit bra tycker han.

– Det har varit skitkul och vi har fått mycket positiv respons. Vi har haft stor spridning, både äldre och yngre, som har kommit hit. Alla käkar sill. Många tycker att det är kul att det inte bara öppnar hamburgarställen. Det känns gjort så här 2020, säger Moltas.

Sillbaren

Ligger på Inedalsgatan 15.

Öppettider: Tisdag-Torsdag klockan 12-22, fredag 12-24, lördag 14-24. Dock stängt midsommarafton och midsommardagen